Så hanterar du jobbångesten efter julledigheten

Uppdaterad
Publicerad

För de flesta har julledigheten börjat lida mot sitt slut. Många upplever övergången från semester till arbete lite tung – men det finns sätt att mildra smällen på. Här ger stressforskaren sina bästa tips.

Det finns inte så mycket forskning kring hur folk upplever övergången från semester till jobb, men stress- och arbetsmiljöforskaren Dan Hasson menar att det finns många olika skäl till varför man kan uppleva att det känns jobbigt.

– Det kan handla om att man inte hunnit bli tillräckligt utvilad, att man trivs med semesterlivet eller att man helt enkelt inte trivs på jobbet, säger han.

”Julen kan vara arbetsam i sig”

Dan Hasson poängterar samtidigt att vissa också upplever att det är skönt att komma tillbaka till jobbet och vardagsrutinerna.

– Du kanske har haft en semester som inte varit en semester, med massa familjeträffar, konflikter och allt möjligt.

Att komma tillbaka från julhelgens ledighet kan också skilja sig från sommarens semester.

– Julen kan i sig vara en uppladdningsperiod för många, det ska vara perfekt och det kan vara arbetsamt också.

Bästa tipsen för en mjuk övergång

Men för den som ser återgången till jobbet som stressig och lite ångestfylld har han ett antal tips som kan underlätta. Det första, i de yrken där det fungerar, är att tillåta sig själv att mjukstarta och vara lite långsam i början.

– Om det är möjligt, börja till exempel på en onsdag, så blir första arbetsveckan lite kortare.

Ett annat av Dan Hassons tips är att hitta sätt att förlänga semesterkänslan – finns det saker man gjorde när man var ledig som kan få hänga kvar ett tag?

– Kan jag göra något när jag kommer tillbaka för att behålla den här energin?

Red ut varför det är jobbigt

Sedan uppmanar han dem som tycker att det känns tungt, att försöka slå fast varför man tycker att det är jobbigt att återgå.

– Är det för att jag vantrivs på jobbet, eller var det för att jag trivdes med semestern? Att förstå anledningen bakom sina upplevelser och känslor är en god start att styra sig själv i en riktning man önskar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.