Färre och kortare kommunala fullmäktige under coronans år – oro för att demokratin skadas

Publicerad

Inställda sammanträden, inga nya motioner och kortare debatter. Det har varit vardag i flera kommun- och regionfullmäktige under det gångna året. Och bland många lokalpolitiker finns en oro för att demokratin skadas.

SVT har under förra året rapporterat om hur arbetet i många kommun- och regionfullmäktige har förändrats till följd av coronaviruset. Redan innan sommaren var flera kommuner och regioner igång med sina fullmäktige helt, eller delvis, på distans.

Men för att besluten som fattas på distans ska vara giltiga så ställs vissa krav. Till exempel så ska ljud- och bildöverföring kunna ske i realtid för att alla ska kunna delta på samma villkor. Ett krav som har varit svårt för många kommun- och regionfullmäktige att uppfylla.

– Fullmäktigesalen är inte riktigt gjord för det rent tekniskt, säger Ann-Sofie Wågström (S), ordförande för Eskilstuna kommunfullmäktige.

Många kommuner och regioner har alltså fortsatt hålla fysiska möten. Och lösningarna för att förhindra smittspridning har inneburit allt från att hålla fullmäktigemöte på en fotbollsarena i Motala, till att minska antalet ledmöter på plats och korta ner tiden för sammanträdena som i Eskilstuna.

Möts av kritik och oro

Men de förändrade mötesformerna har skapat en oro för att demokratin skadas. Flera av de lokalpolitiker som SVT har pratat med vittnar om nedkortade möten, att endast brådskande ärenden behandlas och att de politiska debatterna försvinner.

Den bilden bekräftas av Lena Langlet på Sveriges Kommuner och Regioner.

– I våras så drabbades demokratin, man ställde in och man tog bort motioner. Man tänkte att det var för en kort tid, säger hon.

Samtidigt menar hon att kommunerna och regionerna med tiden har lärt sig hur man anordnar coronaanpassade möten, och att det har börjat fungera allt bättre.

Även i Eskilstuna tror man att det nya året blir kommer vara ett bättre år för den lokala politiken. 

– Jag hoppas att 2021 kan bli lite mer demokratiskt, att ett vaccin biter och att vi kan återgå till det normala, säger Ann-Sofie Wågström (S).

Detta säger juridiken om digitala fullmäktigemöten

  • Ett beslut om att distansmöten ska vara tillåtna måste fattas i den egna kommunen eller regionen.  
  • De tekniska förutsättningarna behöver vara stabila. Ljud och bildöverföring ska kunna ske i realtid.  
  • Deltagande ska ske på lika villkor. Alla deltagare ska kunna se och höra varandra på motsvarande sätt som vid ett fysiskt sammanträde.  
  • Den som leder sammanträdet bör finnas på den fysiska plats där sammanträdet äger rum enligt kallelsen.  
  • Att genomföra en sluten omröstning på distans är svårt. Bordläggning av frågan anses av SKR vara det enklaste alternativet om man inte har en teknisk lösning som skyddar uppgifter om hur ledamöterna röstar.

Källa: Sveriges kommuner och regioner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.