Journalisten Lasse Wierup: Den organiserade brottsligheten har exploderat Foto: Johan Nilsson, TT

Så har gängvåldet förändrats i Sverige: ”En farlig kombination”

Uppdaterad
Publicerad

Gängvåldet i Sverige har förändrats drastiskt på bara några år. Det menar journalisten Lasse Wierup, som har skrivit flera böcker om den organiserade brottsligheten.

– I mc-gängen fanns mer hierarkiska strukturer. Nu är det inte lika toppstyrt, och beslut fattas ofta spontant under drogpåverkan. Det är en faktor som har gjort att våldet ökat, säger Wierup i SVT Morgonstudion.

För 13 år sedan släppte journalisten Lasse Wierup boken ”Svensk maffia”. Sedan dess har han följt utvecklingen i Sverige, och idag ser han hur den organiserade brottsligheten har växt till sig rejält.

– Den här världen har exploderat. Förut gick det fortfarande att som journalist hålla koll på den, och att ha en övergripande bild. I dag gör det inte det, säger han i SVT Morgonstudion.

Något som också har förändrats är vilka personer som begår brotten.

– Det är ungdomar som driver det här. De äldre i gängen har upptäckt att det är smart att använda dem just för att de får så låga straff – om de överhuvudtaget får några straff, säger Wierup och fortsätter:

– Det är en väldigt farlig kombination av att de unga vill in i gängen, och de äldre vill utnyttja dem.

Vårdinsatser fungerar inte

Hittills har de insatser som riktats mot ungdomarna i första hand varit att försöka ge dem vård. Men enligt Wierup är försöken fruktlösa:

– Dessa åtgärder har säkert viss framgång när det gäller andra problem, men inte hos dem som är mest motiverade av att fortsätta sin gangsterstil.

I grunden handlar det om att det länge har funnits en förhoppning bland politiker att skapa det perfekta samhället för alla – men att de breda lösningarna har inte funkat på gängen, enligt Wierup.

Han menar att politiken istället måste rikta sig mer specifikt mot gängkriminalitet.

– Man kan skära av de grupperingar som har potential att bli maktfaktor i områden, säger han.

”Måste gå väldigt långt”

Wierup lyfter bland annat lagstiftningen om kontaktförbud som en möjlig lösning:

– Man förbjuder helt enkelt en ung kille som säljer narkotika från att vara på torget, säger han.

– Du får bort dem från gatan snabbt, så att de unga killarna inte får tillräckligt med tid att bilda de här gängen som drar ner hela områden.

Och trots den växande gängkriminaliteten tror Wierup att vi kommer att se situationen förbättras.

– I Sverige är det av någon anledning så att det måste gå väldigt långt innan vi tar tag i saker och ting, men jag tror att vi är där nu, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.