Så gjorde vi undersökningen om vårdnadstvisterna

Publicerad
Vi skickade ut en enkät med ett antal frågor till den person som ansvarar för familjerätten i samtliga 290 kommuner. Våra frågor handlade om utredningar angående vårdnad, boende och umgänge enligt Föräldrabalken.

Utskicket med frågorna gick ut till samtliga 290 kommuner.

Men det ser lite olika ut i kommunerna när det gäller ansvaret för familjerätten och dessa utredningar. En del kommuner har gått ihop med andra närliggande kommuner och har en gemensam familjerättsenhet. I en del är ansvaret för utredningarna delegerat till flera olika stadsdelar. Det gjorde att antalet respondenter ökade från 290 till 303.

Viljan att svara på enkäten var mycket stor. Engagemanget och återkopplingen likaså. Vi fick in 266 svar av 303 respondenter, vilket betyder en svarsfrekvens på höga 88 procent. Av de 266 svar vi fick in uppgav 60 stycken (23 procent) att de använt sig av externa aktörer under 2012, medan 206 (77 procent) svarade ”Nej”.

Inte alla uttryckte någon åsikt när det gällde erfarenheter av externa aktörer. Men av de 44 som uttryckte en åsikt var det en klar majoritet – 35 st – som uppgav att de hade ”goda” eller ”mycket goda” erfarenheter. 9 av de svarande hade ”blandade erfarenheter”, medan ingen uppgav ”dåliga erfarenheter”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer