Foto: Vilhelm Stokstad. TT

Lista: Så här gör handeln

Publicerad

SVT har frågat några stora butikskedjor inom dagligvaruhandeln hur de ser på klorpyrifos och om de vidtagit några åtgärder. Vissa har redan börjat ställa krav på sina leverantörer att börja fasa ut klorpyrifos. Andra väntar på ett officiellt förbud från EU.

Coop: (genom Christina Snöbohm, senior hållbarhetsstrateg)

Vi har sen i somras börjat ställa krav på våra leverantörer att fasa ut klorpyrifos. Det här är ett bekämpningsmedel som vi inte accepterar. Vi ser positivt på att EU:s lagstiftning ändras och att ämnet nu kan komma att förbjudas. Kraven på att fasa ut klorpyrifos på frukt- och grönsaksodlingar gäller alla länder, inte bara länderna inom EU.

Axfood som driver Hemköp och Willys: (genom Claes Salomonsson, presschef)

Vi har lagt in klorpyrifos i våra egna kvalitetskrav över bekämpningsmedel som inte ska användas. Det innebär att bekämpningsmedlet blir förbjudet för på alla odlingar av all frukt och grönt inom och utanför EU som levererar till våra butiker. Vårt krav ska förankras med vår koncernledning i januari. Vi har även inkluderat klorpyrifos i våra egna kontroller och stickprovsanalyser,

Ica: (genom Susan Vo Bergqvist, pressansvarig)

Vi kommer att invänta EU:s lagstiftning.

Fakta: Klorpyrifos

– Klorpyrifos är världens vanligaste insektsbekämpningsmedel som används inom jordbruket.

-Det är ett nervgift som kan riskerar att skada nervsystemet och hjärnan hos foster och små barn. Det är dödligt för insekter och bin och kan även vara farligt för fiskar och groddjur.

– Klorpyrifos är förbjudet att använda i Sverige och flera andra nordeuropeiska länder.

– EU:s livsmedelsmyndighet EFSA gjorde en ny riskvärdering av klorpyrifos i somras. Den utvärderingen visade att det inte längre går att fastställa någon säker halt av ämnet.

– EU-kommissionen vill att klorpyrifos ska förbjudas och på fredag röstar EU:s medlemsländer. Sverige företräds av Kemikalieinspektionen.

– 2016 sänktes gränsvärdena för klorpyrifos. Sen dess har vår exponering för ämnet minskat. Det visar urinprov från förstföderskor som Livsmedelsverket årligen analyserar. Livsmedelskontrollerna visar också att andelen fynd och halterna är lägre nu än för några år sen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.