Påpekande från ansvarig utgivare

Publicerad

Den här texten publicerades ursprungligen 2009. Sedan dess har SVT, och andra medier, belyst frågan på olika sätt och dessutom fördjupat bilden av personer som tigger i Sverige. Inte minst under det senaste året har frågan om tiggarnas situation speglats.

Trots det har den här fem år gamla artikeln plockats upp, börjat cirkulera och användas i rent kampanjsyfte. Vårt mål är att SVT:s material inte ska användas på ett sätt som påverkar vår trovärdighet negativt. Här hittar du en samlad och mer aktuell bild av SVT:s bevakning av ämnet.  

Här nedan finner du den ursprungliga artikeln i sin helhet.

Ulf Johansson, Ansvarig utgivare SVT Nyheter

Han är fattig, sannolikt övergiven, säkert både hungrig och hemlös. Och kanske till och med sjuk... MEN det är inte han som kommer att få behålla tjugolappen du kastar åt honom.

All form av tiggeri är förtäckt organiserad brottslighet som omsätter stora summor pengar över hela Västeuropa, berättar Kajsa Wahlberg på Rikspolisstyrelsen.

Glöm föreställningen om den fattiga familjen som för sina sista slantar reser hela vägen till Sverige för att tigga ihop till sin försörjning. Den familjen är inget annat än fejk.

Brutal affärsidé
”Familjen” eller ”den övergivna pojken” är ett påhitt av kriminella ligor som bedriver en rå och cynisk människohandel. Affärsidén går ut på att tvinga fattiga och utsatta att tigga för deras räkning.

Offren är antingen hyrda, lånade eller köpta. De barn som utnyttjas är ofta födda in i miljön. Enligt vissa uppgifter från Rumänien och Bulgarien finns det till och med skolor som utbildar barn till ficktjuvar.

27 olika identiteter
Ligorna spelar på den okunskap som finns. Varje polis kan inte vara expert på falska dokument eller på människohandel. Kunskap och information faller mellan stolarna. Att kartlägga tiggarna är så gott som omöjligt.

-En man hade hela 27 olika pass och id-handlingar, förklarar Kajsa Wahlberg. Dels använder de sig av olika identiteter dels förflyttar de sig och reser från land till land över hela Europa.

Skänk en slant ? till vem?
Till sist har Kajsa Wahlberg en vädjan: Ge aldrig pengar till den som tigger...
-Det är aldrig är den som får behålla pengarna!

Yvonne Åstrand, Rapport

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer