Så har pandemin påverkat landets domstolar

Uppdaterad
Publicerad

Skyddsglas, visir och inställda rättegångar – men också yngre nämndemän. Det är några av de följder som coronapandemin fått för landets domstolar under 2020.

Coronapandemin har inneburit många förändringar i landets domstolar. Skydd har satts upp, på en del håll används visir också under rättegång, och många mål har ställts in.

Under året har ungefär 37 000 förhandlingar ställts in, det motsvarar 22 procent av de planerade förhandlingarna. Den exakta situationen skiljer sig från domstol till domstol, till exempel har delar av Stockholms län varit hårt drabbat.

Coronapandemin

”Många coronasjuka eller har symptom”

Situationen var värst under våren. Under sommaren och hösten försökte man jobba ikapp, bland annat med hjälp av distansarbete och anpassningar.

Därför ligger man ganska nära siffrorna från föregående år. År 2017 till 2019 ställdes i snitt 35 700 mål om året in, eller 20 procent. De sista veckorna 2020 ökade dock antalet inställda förhandlingar igen.

– Många berättar att de är sjuka i covid-19 eller har symptom som gör att de inte kan komma till oss. En hel del förhandlingar har vi behövt ställa in, andra har vi lyckats hantera med hjälp av videokonferens, säger Karin Nacke, lagman vid Jönköpings tingsrätt.

Till och med vecka 51 hade landets domstolar använt videokonferens vid 125 170 förhandlingar, en ökning från tidigare år.

Nämndemän över 70 kallades inte in

En annan effekt är en föryngring av nämndemannakåren. 28 procent, mer än var fjärde nämndeman, är 70 år eller äldre. Därmed är de också i riskgrupp för covid-19 och har under delar av året rekommenderats att hålla sig isolerade, vilket påverkat arbetet i domstolarna.

– Jag valde att inte kalla de över 70 till tjänstgöring. Sedan upphörde ju den rekommendationen så de är tillbaks i tjänst. Drygt 20 procent av våra nämndemän var i den riskgruppen, för att klara den minskningen så har vi fått rekrytera, eller be kommunfullmäktige utse nya nämndemän åt oss, säger Karin Nacke.

Enligt henne gick det över förväntan.

– Det har ju pågått en föryngringsprocess väldigt länge, där man har försökt få in yngre nämndemän, men det har varit svårt och tagit lång tid. Det här var ett väldigt snabbt sätt att föryngra kåren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet