Här visar Sara Kniest hur hon brukar genomföra terapisamtalen från sin telefon – genom att luta den mot en bok och en mässingskål på vardagsrumsbordet. Foto: Jessica Gow/TT/SVT

Så har terapin flyttat till nätet under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Efter coronapandemins intåg är det allt fler som träffar sin psykolog online. Flera digitala verktyg har sett en ökning av videomöten sen förra året, och en av apparna har ökat sina besök med 70%. Sara Kniest är en av dem som träffar sin psykolog via nätet.

– Man ser varandra och man kan uttrycka sina känslor, det går faktiskt jättebra, säger Sara Kniest.

Kristofer Vernmark, legitimerad psykolog och affärsområdeschef på Psykologpartners, är initiativtagare för ett digitalt nätverk för psykologer. Gruppen på Facebook har sedan i mars vuxit från 267 medlemmar till över 1 100. Där har psykologer bett om hjälp med allt från vilken mjukvara som ska användas till vad som kan ersätta en whiteboard.

– Det har varit enormt många som behövt starta upp sin första videopatient, och många som innan pandemin inte hade kunnat tänka sig att träffa en patient via video, säger Kristofer Vernmark.

Hög ökning

Region Sörmland och Region Jönköping, där de flesta vårdappar är baserade, registrerar antal digitala utomlänskontakter. Enligt siffrorna har det gjorts 24 procent fler besök hos en psykolog till och med augusti i år jämfört med hela förra året.

Företaget Psykologpartners har också sett en ökning. De levererar internetbaserade behandlingsprogram till regionerna och under perioden mars-maj i år startades 35 procent fler behandlingar jämfört med samma period året innan. Mindler, som bara erbjuder psykologtjänster via nätet, har haft cirka 70 procent fler besök till och med september i år jämfört med hela förra året.

”Lite opersonligt”

Den psykodynamiska terapin som Sara Kniest går i var tänkt att hållas på mottagningen i Malmö. Psykologen som hon träffar avbröt sin mammaledighet eftersom hon kan jobba på distans, och på så sätt slapp Sara Kniest väntelistan. Hittills har de setts via videosamtal sex gånger.

– Enda nackdelen är att vi inte kan träffas på riktigt, att det blir lite opersonligt. Jag hoppas att jag ska få träffa henne på mottagningen senare, säger hon.

Snabbare process

Enligt Kristofer Vernmark var många digitala lösningar redan på gång, framförallt genom privata aktörer. Men under våren var många mottagningar tvungna att ställa om.

– Den här pandemin har drivit en utveckling framförallt inom den regionala vården som annars kanske hade skett långsammare, säger Kristofer Vernmark.

Mer om siffrorna:

De flesta vårdappar (inklusive de tre största: Kry, Min Doktor och Doktor.se) är baserade i Region Sörmland, och tidigare även Region Jönköping. I siffrorna från SKR finns bara så kallade digitala utomlänskontakter, alltså där patienten är hemmahörande i en annan region, och inte exempelvis regionernas digitala vårdutbud.

I de digitala utomlänskontakterna i Region Jönköping och Region Sörmland registrerades 52 374 digitala besök hos en psykolog under 2019, enligt SKR

Till och med augusti i år har 63 855 besök hos en psykolog registrerats i Region Sörmland, där patienten var hemmahörande i en annan region. Motsvarande siffra i Region Jönköping var 1 090.

Under perioden mars-maj 2020 startades 35 procent fler internetbaserade behandlingsprogram som Psykologpartners levererat till regionerna.

Företaget Mindler hade under förra året cirka 50 000 besök (av de var 32 500 utomlänsbesök) och har hittills i år haft cirka 85 000 besök (varav 56 000 utomlänsbesök).

Källor: Region Jönköping, Region Sörmland, SKR, Mindler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.