• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur vindkraften förändrats: storleken, elproduktionen och olyckorna. Experten: ”Det här måste branschen ta tag i och bevaka”. Foto: SVT/Karin Airaksinen

Därför planeras vindkraftverk lika höga som Eiffeltornet

Uppdaterad
Publicerad

Aldrig tidigare har det byggts så många vindkraftverk i Sverige som det gjordes under förra året. De har heller inte varit så stora som nu. Och höjden väntas dessutom öka ännu mer framöver.

– Man räknar med att kunna bygga ännu högre, konstaterar Tomas Hallberg på branschorganisationen Svensk vindenergi.

– De man söker tillstånd för just nu är uppemot 300 meter i totalhöjd, säger Tomas Hallberg.

300 meter, det är lika högt som Eiffeltornet i Paris – om man inte räknar med antennerna längst upp.

I dagsläget är det inte tekniskt möjligt att bygga så höga vindkraftverk då det saknas tillräckligt höga kranar, men branschen räknar helt enkelt med att kunna göra det om cirka tio år. Det är nämligen så lång tid det tar att genomföra ett vindkraftprojekt.

– Det är långa ledtider. Det tar åtta år att jobba fram tillstånd och liknande och två år att bygga.

Ökad elproduktion

I takt med att storleken på verken ökar har också elproduktionen ökat. Enligt Tomas Hallberg, Svensk vindenergi, hade man år 2015 behövt bygga tre vindkraftverk för att kunna producera lika mycket el som ett enda vindkraftverk som byggs i år.

Det finns ingen heltäckande statistik över antalet vindkraftsolyckor, men att rotorblad lossnar är en av de vanligare incidenterna de senaste åren.

– Det här måste branschen ta tag i och bevaka, se till att man har bättre kontroll i fabrikerna så vi inte har några materialfel. Och man måste bli mer nogrann när man monterar.

I videon hör du mer om vindkraftverkens storlek, elproduktionen och om olyckorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.