Foto: SVT / TT

Så jagas skattetrixare som inte lämnar landet på riktigt

Uppdaterad
Publicerad

Skatteverket satsar hårt på att hitta gömda pengar utomlands. SVT:s granskning visar att två tredjedelar av de som blir upptaxerade för miljonbelopp i utlandet handlar om ”sken-utflyttningar”. Och till skillnad från polisen kan Skatteverket kartlägga vem som helst utan minsta brottsmisstanke.

Skatteflyktingar kan vara människor som gömmer sig i ett hemligt skatteparadis. Men när svenskar blir upptaxerade för att ha trixat med pengar utomlands, handlar de flesta fall om folk som påstår sig leva utomlands, för att slippa skatt, men egentligen spenderar mycket tid hemma i Sverige. Skatteverket har i dag stora resurser och långtgående metoder att kartlägga misstänkta ”skenutflyttare”

– Vi är i dag 200 personer som arbetar heltid med internationella transaktioner och avancerade skatteupplägg, säger Katrina Björk, chef för denna insats på Skatteverket.

Skatteverkets personal kan kartlägga var man handlar mat, de kan begära ut uppgifter från läkemedelsregistret om var och när man hämtar ut receptbelagd medicin. De kan ringa tandläkare och kolla bokningar eller kartlägga mobiltelefonen, bilregister eller flygbiljetter.

Kan kolla kontokort

Till skillnad från polisen som behöver åklagarbeslut, och skälig misstanke kan Skatteverket rikta sina kontroversiella metoder mot vem som helst. 

– Vi kan kolla dina kontokort, vi kan ta in uppgifter om hur du flyger och rör dig och vi behöver inte misstanke om brott. Vi har svensk lagstiftning som ger oss våra möjligheter att utreda, säger Katrina Björk.

I dag finns stora skattevinster att göra på att flytta utomlands. SVT har berättat om exemplet Portugal, dit antalet svenskar som flyttar har femdubblats. Där kan man slippa stora delar av skatten på privata tjänstepensioner, och har man haft en lön på 70-80.000, så finns miljoner att tjäna. 

– Portugal, Malta, Thailand, Spanien är länder där vi hittar skenutflyttare, säger Katrina Björk.

Ofta handlar det om betydande belopp. Senaste tre åren har närmare 900 personer upptäckts och upptaxerats med totalt tre miljarder. SVT:s granskning visar att två tredjedelar av beloppen över fem miljoner är ärenden med oklar bosättning. En del överklagar besluten så i slutändan kan vissa upptaxeringar underkännas i domstol.

I många fall finns en riktig bostad i Portugal, eller Thailand, men personen anses fortfarande ha ”väsentligt anknytning” till Sverige. Det kan vara fru eller barn kvar i Sverige. Man jobbar här, man driver företag, man vistas stadigvarande i ”fritidshuset”. När granskarna kartlägger en persons liv kan i slutändan en vecka hit eller dit som man varit i Sverige bli skillnaden på många miljoner i skatt.

”Det finns inga skatteparadis”

I dag samarbetar de flesta länders skattemyndigheter. Tiden då pengar på Cypern eller Guernsey var ”gömda” är förbi, enligt Katrina Björk. Nästan all länder samarbetar, och det finns knappt några ”skatteparadis” längre, säger hon. 

– Nej, vi begär in verkliga ägare till utländska bolag, vi begär in kontoutdrag på utländska konton, och vi får svar. Det är stora skillnader mot förr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.