Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det finns exempel på när AI varit rasistisk, könsdiskriminerande och till och med lett till att människor gripits av misstag. Här förklarar Judith Wolst, digtal strateg, hur en AI kan påverka våra fördomar och ger exempel på när det gått käpprätt åt skogen. Foto: SVT, Storyblocks, Skärmdump Twitter

Tre frågor om: Så kan AI påverka våra fördomar

Publicerad

De senaste åren har det ena AI-verktyget efter det andra fått oss att häpna över vad de kan göra. Men ibland blir det fel. Det finns exempel på när AI varit rasistisk, könsdiskriminerande och till och med lett till att människor gripits av misstag.

Det finns AI som lär sig av hur vi människor beter oss, och har betett oss historiskt. Då riskerar dessa icke-önskade beteendena inte bara imiteras av en AI, utan också förstärkas. Ett område som kan bli problematiskt att använda sig av AI är vid rekryteringar.

– Historiskt sett har det suttit fler män än kvinnor på chefspositioner och då tror AI:n att män är bättre på ledande positioner än vad kvinnor är, säger Judith Wolst, digtal strateg.

Här förklarar hon hur en AI kan påverka våra fördomar och ger exempel på när det gått käpprätt åt skogen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.