Kenneth Roth, chef för Human Rights Watch, intervjuas i Agenda. Foto: SVT/Agenda

Så kan åtal väckas om misstänkta brott mot mänskligheten i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Ett antal europeiska länder, däribland Sverige, har infört möjligheten att åtala personer misstänkta för brott mot mänskligheten, även om brotten begåtts i andra länder än det land där åtalet väcks – exempelvis kan åtal väckas i Sverige för brott begångna under kriget i Syrien.

Utredningar om brott mot mänskligheten i Syrien pågår i Tyskland, Österrike, Frankrike och Sverige.

– Världssamfundet har utsett en särskild åklagare för Syrien, en före detta fransk åklagare stationerad i Genève, som identifierar de huvudmisstänkta, samlar in bevis och förbereder åtal, säger Kenneth Roth, chef för människorättsorganistionen Human Rights Watch, till SVT:s Agenda.

Agenda

Men frågan är, fortsätter han, i vilken domstol som rättsprocesserna ska äga rum. Enligt Roth finns två alternativ:

Det ena är en särskild Syrien-tribunal, det andra är nationella domstolar under universell jurisdiktion, dvs att de kan väcka åtal för krigsförbrytelser oavsett var dessa har begåtts.

– Det är inte perfekt, men det är viktigt att visa att den syriska regimen inte ostraffat kan begå dessa illdåd, säger Kenneth Roth.

Alternativ till ICC i Haag

Vittnesmål och bevis har samlats in av syriska jurister i exil. De ser rättsprocesserna som ett alternativ till att försöka driva process genom den Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag.

Detta förhindras av att Syrien inte skrivit på det avtal som gör det möjligt för ICC att lagföra personer i Syrien.

En möjlighet att kringgå detta är att FN:s säkerhetsråd godkänner att ICC driver sådana mål. 2014 lade dock Ryssland och Kina in veto mot en resolution som skulle ha gett åklagaren ett sådant mandat.

Se hela intervjun med Kenneth Roth i Agenda kl 21.15 i SVT 2 och SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet