De socialdemokratiska EU-parlamentarikerna Jytte Guteland, Johan Danielsson och Heléne Fritzon vid söndagens valvaka. Foto: Jytte Guteland, Johan Danielsson, Heléne Fritzon

S framtid kan vila på de unga väljarna

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna blev Sveriges största parti i EU-valet – men resultatet är det sämsta någonsin. Med i bagaget har S ytterligare en bottennotering från riksdagsvalet. Så, hur ser framtiden ut för Socialdemokraterna? Nyckeln kan ligga hos de unga väljarna.

Det preliminära resultatet: 23,6 procent av rösterna, räcker för att Socialdemokraterna ska få behålla de fem mandat man har i EU-parlamentet i dag. Men resultatet är 0,8 procentenheter sämre än 2014 – och det lägsta hittills i EU-valssammahang för S. Samtidigt har Socialdemokraterna ett riksdagsval i bagaget, där resultatet var det sämsta på 100 år.

– Självklart är vi alltid missnöjda när vi går bakåt i ett val, men vi har suttit i regeringsställning och är inne på vår andra mandatperiod och trots det behåller vi våra mandat i EU-parlamentet, säger partisekreteraren Lena Rådström Baastad (S) till SVT Nyheter på måndagen.

EU-valet
Partisekreteraren Lena Rådström Baastad (S) säger att partiet är medvetna om att de måste öka väljarstödet bland den yngre målgruppen. Foto: Jonas Ekströmer/TT.

”En av våra största utmaningar i många år”

Enligt SVT:s vallokalsundersökning för EU-valet är S svaga bland förstagångsväljare. Bara 12 procent av väljarna i åldersgruppen 18-21 föredrar Socialdemokraterna, enligt undersökningen.

– Det här har varit en av våra största utmaningar i många år. Vi vet att vi går starkt bland äldre väljare, men mindre starkt bland yngre, säger Lena Rådström Baastad.

Hon menar att det inte är partiets position i sakfrågor som hindrar unga från att rösta på S, utan framhåller att partiet måste bli bättre på att förknippas med att lyfta ungas vardagsproblem: exempelvis bostadsmarknaden eller en arbetsmarknad med otrygga anställningar.

– Vi har satt igång ett stort utvecklingsarbete i vad vi som partiorganisation ska vara några år framöver, det inkluderar bland annat hur vi ska möta både unga väljare men också den bredare väljargruppen.

Statsvetaren: Ett stabilt parti kan bli tråkigt

Statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, säger att S aldrig har varit bra på att fånga de yngsta väljarna.

– Många förstagångsväljare är experimentella och då blir ett stabilt och regeringsbärande parti lite tråkigt, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Han poängterar att man måste ha i åtanke att Socialdemokraterna har en övergripande utmaning i och med att de sitter i regeringen.

– Det är det sämsta du kan vara om du vill få ett ökat opinionsstöd – väljare straffar sittande regering oavsett färg, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

En annan utmaning för S är den rådande agendan, menar han.

– Så länge det är en högeragenda med lag, ordning och trygghet och invandring så är det svårt för vänsterpartier att göra sig gällande. Det handlar om att försöka begränsa förlusterna och vrida agendan till hemmaplansfrågor – som klassiska vård-, skola- och omsorgsfrågor, säger han, och ger exempel på länder som Finland och Nederländerna där socialdemokratiska partier gått framåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet

Mer i ämnet