Så klarar du värmen

Uppdaterad
Publicerad

Håller du också på att få panik i hettan? Här är bästa tipsen för att klara värmeböljan.

Sverige är mitt uppe i en riktig värmebölja. De senaste dagarna har det varit rekordvarmt på flera håll i landet med temperaturer en bit över 30 grader.

Men det är viktigt att ta hand om sig i värmen. Att förlora för mycket vätska kan i värsta fall leda till uttorkning och värmeslag.

Susanne Bergenbrant Glas är tf chef för akutkliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Enligt henne är det ett högt tryck på akuten – men antalet personer som kommer in med värmeproblem är inte fler i år än förra sommaren.

-Jag tror att många har lärt sig att Sverige börjar bli ett varmt land, säger Susanne Bergenbrant Glas.

Trots det är det många som gör fel i värmen. Susanne Bergenbrant Glas ger sina bästa tips på hur du klarar hettan.

Gör så här:

Drick vatten

-Man ska dricka lika mycket som man svettas. I den här värmen innebär det runt tre-fyra liter vatten om dagen, ännu mer om du sportar och svettas mycket.

Ät salt

-Det är viktigt att inte bara dricka vatten och söta drycker, utan man måste komplettera det med salt. Ät gärna nötter, ansjovis, fetaost, oliver... Mycket av det som du annars ska undvika kan du äta!

Kyl ner kroppens blodkärl

-Vi har mycket ytliga blodkärl vid handlederna, halsen och anklarna. Genom att kyla av dessa områden kyler man ner blodet i hela kroppen. Ett tips är att spola handlederna i kallt vatten. Du kan också sätta fötterna i ett kallt fotbad, eller gå på kalla golv.

Kolla urinen

-Är urinen ljusgul dricker du lagom med vatten. Är den däremot mörk har du druckit för lite, och är den vattenfärgad har du druckit för mycket.

Sov med våta lakan

-Blöt underlakanet med kallt vatten innan du går och lägger dig. Det brukar jag själv göra, säger Susanne Bergenbrant Glas.

Undvik det här:

Drick inte FÖR mycket vatten

-Vi har haft flera akutfall de senaste dagarna där folk har druckit uppemot tio liter vatten om dagen.

Det är alldeles för mycket. Då kan man få vattenförgiftning, vilket märks genom att man mår dåligt, kräks och blir yr.

Undvik att dricka för iskallt vatten

-Vattnet ska såklart vara kallt, men inte för iskallt. Att dricka iskallt vatten väldigt hastigt kan leda till en köldeffekt som kan påverka hjärtats rytm. Särskilt äldre personer bör tänka på det här.

Var försiktig med kroppsarbete och träning

-Undvik allt kroppsarbete som du inte måste göra. Om du tränar för intensivt i en för varm miljö kan det leda till värmeslag. Välj i så fall hellre vattensporter, då blir kroppen åtminstone avkyld.

Jenny Modin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.