Socialstyrelsen upplever att sjukvården klarar värmen. Foto: TT

Svensk sjukvård klarar extremvärmen bra

Uppdaterad
Publicerad

Det råder ovanligt höga temperaturer i stora delar av landet, och värmen ser ut att hålla i sig. Men enligt socialstyrelsen klarar den svenska sjukvården av situationen utan större problem.
– Några sjukhus har fått lite fler besök, men inget de inte kan hantera, säger Agneta Holmström på Socialstyrelsens hälso- och sjukvårdsavdelning.

Trots de ovanligt höga temperaturerna ser än så länge varken Socialstyrelsen eller Folkhälsomyndigheten inga problem med att hantera den värmerelaterade vården.

– Några ökningar av skador har vi inte kännedom om, säger Agneta Holmström, tillförordnad avdelningschef på Socialstyrelsens hälso- och sjukvårdsavdelning.

Ingen ökning av dödsfall

I länder som till exempel Japan har värmeböljan lett till flera dödsfall, men Folkhälsomyndigheten har inte sett någon extrem ökning i Sverige.

-Självklart är folk påverkade, men inte på de nivåer att vi pratar om ett omfattande folkhälsoproblem. Vi ligger fortfarande på värmenivåer som friska människor kan hantera, säger Anders Tegnell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Men för människor i riskgrupper kan värmen få större konsekvenser.

-Därför är det viktigt att till exempel kommuner och boenden tar ansvar för de äldre, de med hjärt- och kärlsjukdomar och vissa funktionsnedsättningar, säger Anders Tegnell.

Följer situationen

Folkhälsomyndigheten är i  ständig kontakt med kommuner och landsting.

– Det finns gamla studier som visar på att den här värmen kan orsaka folkhälsoproblem. Vi måste följa situationen noggrant menar Anders Tegnell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Extremvärmen 2018

Mer i ämnet