Ett av tipsen är att se till att ha ett säkrare sätt att logga in: Tvåfaktorsinloggning. Foto: TT

Guide: Så får du järnkoll på din närvaro i sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Integritet i sociala medier är en fråga som engagerar många. Bilder som för tio år sedan kändes roliga kanske inte känns lika festligt när en rekryterare scrollar igenom din Facebooksida i morgon. SVT Nyheters sociala medier-reporter tipsar om hur du med några enkla handgrepp skaffar dig kontroll över läget.

1. Styr vem som ska se dina inlägg

En första åtgärd som man bör känna till är att Facebook i sitt ursprungsläge låter alla ta del av ditt innehåll. Men det är också enkelt att styra över vem som ska se det du publicerar. Vill du bara att dina vänner ska kunna interagera med dina bilder är det ett enkelt handgrepp i sekretessinställningarna.

2. Olika inlägg har olika förutsättningar

Du kan enkelt skräddarsy varje enskild postning i fyra olika kategorier: Offentligt, vänner, vänner, utom (då kan kan klicka i de vänner som inte ska nås av inlägget) och slutligen att rikta inlägget mot utvalda vänner.

3. Scrolla bak i din tidslinje – innan någon annan gör det

Kommer du ihåg när någon la upp en bild på dig där ögonen går i kors efter en after work med kollegorna? Eller den där gången du poserade utanför en coffeeshop i Amsterdam?

Inte? Bra!

Men många har nog någon gång figurerat i ett sammanhang som med facit i hand inte var något som man vill visa upp för omvärlden.

Ta en kvart, ta en ”walk down memory lane” och se vilken helhetsbild man får av din sociala närvaro – kanske finns det inlägg som inte längre representerar dig.

4. Minimera risken – skaffa tvåfaktorsinloggning

Gång på gång skaffar sig hackers tillgång till olika databaser med lösenord. Med en simpel Facebookinställning kan du reducera risken för att obehöriga klampar runt i ditt digitala vardagsrum. Tvåfaktorsinloggning lägger till ett extra säkerhetslager till ditt Facebook-konto och förhindrar obehöriga att bryta sig in på ditt konto genom att ”bara” ha fått tag på ditt lösenord.

Om en okänd webbläsare försöker nå ditt Facebook-konto med rätt lösenord skickas ytterligare en kod till din mobil som verifierar din person för att kunna slutföra inloggningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.