Polisen råder privatpersoner att vara vaksamma över sina personliga uppgifter. Foto: SVT

Lätt att ta snabblån i annans namn

Uppdaterad
Publicerad
Att ta ett sms-lån i någon annans namn är mycket enklare än många tror. Ofta räcker det med ett personnummer och ett mobilnummer.

För en bedragare räcker det många gånger med att hitta namn och mobilnummer på Facebook eller annonser på nätet. Därefter tar man fram personens personnummer och ansöker om ett lån.

Det kan även gå till så att bedragaren skaffar en falsk legitimation och köper en ny telefon i någon annans namn. Sedan ansöker man om sms-lån från den telefonen.

Antalet anmälningar till polisen har ökat drastiskt de senaste åren. Dåliga rutiner hos kreditgivarna, den snabba tekniska utvecklingen och brottets enkla utförande ses som orsaker till problemet.

Så skyddar du dig

Det är många gånger svårt att skydda sig mot bedrägerierna, men det finns sätt att undvika att bli utsatt.

Polisen råder privatpersoner att vara vaksamma över sina personliga uppgifter, som personnummer och mobiltelefonnummer, och att inte sprida dem i onödan.

När någon tar ett sms-lån i någon annans namn, meddelas den drabbade med ett brev eller ett sms att en kreditkontroll utförts. Om du får ett brev eller ett sms om att det gjorts en kreditprövning, så kontrollera genast vem och varför som utfört den.                                                   

Polisen tipsar även om att alltid ha brevlådan till hemmet låst, så att obehöriga inte kommer åt ens post. Man uppmanas även att besöka polisens Facebook-sida, där polisen informerar om nya metoder och hur man bäst skyddar sig.

Har du råkat illa ut? Vet du mer? Hör av dig till svtnyheter@svt.se (du kan självklart vara anonym).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar snabblånen

Mer i ämnet