Muna Kharbin tillhör den minoritet som fått ett jobb efter avslutad arbetsmarknadsåtgärd. Foto: Henrik Norrsell/SVT

Så många får jobb genom arbetsmarknadsåtgärder

Publicerad

Mot bakgrund av den ökade långtidsarbetslösheten satsar regeringen nästan en halv miljard på arbetsmarknadsåtgärder för att få fler i arbete. Men SVT:s granskning visar att knappt var tredje person får någon typ av arbete inom sex månader efter avslutad åtgärd.

Långtidsarbetslösheten har ökat under pandemin och Arbetsförmedlingen befarar att antalet personer som varit arbetslösa i minst ett år kan stiga till 200 000 under 2021.

För att få fler i arbete satsade regeringen i sin vårbudget 448 miljoner kronor på arbetsmarknadsåtgärder som ska få fler av dem som står långt från arbetsmarknaden i arbete. Men hur effektiva är dessa? SVT har undersökt hur många som fått arbete efter avslutad åtgärd genom att titta på resultaten av tre av de största åtgärderna sedan 2017.

Knappt tre av tio får jobb

Granskningen visar att knappt tre av tio, 27 procent, får någon typ av arbete inom sex månader efter avslutad åtgärd. Då räknas förutom tillsvidareanställning också vikariat och timanställning in. Ser man bara till osubventionerade tjänster, där arbetsgivaren inte får stöd för lönekostnaderna, så är det bara drygt en av tio, 13 procent, som lyckas få ett sådant jobb.

Eeva Vestlund som är avdelningschef på Arbetsförmedlingen menar att det är rimligt med tanke på förutsättningarna. Ofta krävs en kedja av insatser innan man får ett arbete.

– Man har väldigt liten konkurrenskraft om man har stått utanför arbetsmarknaden länge eller har en väldigt kort utbildning, och kanske dessutom är språksvag, förklarar hon.

Skiljer sig mellan kön

Hur stor andel som går från åtgärd till jobb skiljer sig åt mellan könen, trots att arbetsförmedlingen strävar efter att det ska vara jämlikt. Nästan en av tre män går från åtgärd till jobb medan motsvarande siffra för kvinnor är knappt en av fyra. Enligt Eeva Vestlund ligger den största delen av förklaringen i vilka branscher som har högst efterfrågan på arbetskraft.

– Många gånger så är det högre efterfrågan bland traditionellt manliga yrken, säger Eeva Vestlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.