Så minskades supportervåldet i Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

På 1990-talet togs krafttag mot det våld som fram tills dess hade omgärdat den brittiska fotbollen. Ben Rumsby, fotbollsreporter på The Daily Telegraph, säger att det nu för tiden nästan aldrig förekommer något allvarligt våld på arenorna.

Sedan 1994 måste alla arenor i Storbritannien ha enbart sittplatser vid matcher i de två högsta fotbollsdivisionerna. Ben Rumsby förklarar att det är svårare för en sittande publik att röra sig fritt och att åskådare på ståplats som inte har den begränsningen kan skapa oro.

– Dessutom infördes då en lag kallad ”Football banning orders”. Lagen innebär livstidsförbud mot att besöka fotbollsmatcher för den som har gjort sig skyldig till våldshandlingar inne på arenan, eller utanför, säger han.

”Ta bort alla ståplatser”

Ben Rumsby menar att de krafttag som togs för 20 år sedan har varit en framgång.

– I England har man lyckats minska våldet så mycket som det är möjligt, säger han.

Men han påpekar att det fortfarande förekommer enstaka inslag av våld på arenorna. Men då rör det sig oftast om att det kastas in föremål på planen.

För att komma till rätta med supportervåldet i Sverige menar han att man kan behöva vara lika drastisk som man var i Storbritannien – att ta bort alla ståplatser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Supporter dog vid allsvensk premiär

Mer i ämnet