Hör experterna lista vad som har blivit billigare respektive dyrare det senaste året. Foto: SVT Arkiv/Henrik Montgomery, TT

Så mycket dyrare och billigare blir det att semestra i år

Publicerad

Oavsett om du ska hyra stuga, åka på charter, ta in på hotell eller hyra bil kan du räkna med en viss pandemieffekt på priserna i sommar. Här listar experterna vad som har blivit billigare respektive dyrare det senaste året.

I takt med lättade restriktioner och en stadig ökning av antalet vaccinerade lyfts nu blicken allt mer mot de stundande semestermånaderna i Sverige.

Och även i år sätter pandemin sin prägel – inte minst på priserna.

Även om möjligheten att resa utomlands nu är större än på länge flaggar de stora charterbolagen som SVT har varit i kontakt med för att det fortfarande är billigare än före pandemin.

– Det är mer prisvärt att resan än någonsin. Efterfrågan har inte riktigt kommit ännu. Så vi har ett större utbud av våra starkaste och mest populära produkter kvar än vad vi brukar ha, säger Sandra Miller Kinge, kommunikationschef på Apollo.

”Priserna är kraftigt nedtryckta”

Även för den som vill semestra på hemmaplan ser priserna inte ut att riktigt ha återhämtat sig ännu.

Bokningsläget per 1 juni för hotell, camping och stugor har visserligen ökat med +24 procent sedan 2020, som var pandemipåverkat. Men jämfört med 2019, som var ett ”normalår”, är bokningsläget -61 procent, enligt siffror från branschorganisationen Visita.

– Priserna är kraftigt nedtrycka jämfört med hur det såg innan pandemin när det gäller semesterlogi. De är ungefär tolv procent lägre, säger Thomas Jakobsson, chefekonom på Visita.

När det gäller efterfrågan på stugor har den dock stått sig starkare än jämfört med hotell.

– Den här krisen har slagit ganska asymmetriskt och den har slagit mycket hårdare mot storstäder än mot destinationer ute i landet. Tittar man på stugor och camping har den typen av boende drabbats klart mindre än hotell som är belägna i mycket högre utsträckning i storstäder, säger Thomas Jakobsson.

”Rejäl efterfrågan”

Den som har planerat att hyra bil kan däremot förvänta sig både högre priser och ett smalare utbud.

Hyrbilsbranschen har drabbats hårt av pandemin och under 2020 minskade antalet uthyrningar med 27 procent. Värst var det på flygplatserna där uthyrningarna minskade med 85 procent, enligt siffror från branschorganisationen Biluthyrarna Sverige.

Men samtidigt som företagskunderna minskat har i stället privatuthyrningarna ökat.

Det har, tillsammans med att uthyrningsföretagen generellt har minskat antal bilar i sina fordonsflottor, pressat upp priserna.

– Det ser ut att vara en rejäl efterfrågan mot midsommar och framåt, säger, Anders Trollsås, vd för Biluthyrarna Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.