Sverige ligger någonstans i mellanskiktet när det gäller bensinpriser i EU. I dag ligger priset på 1,56 euro/litern här, medan det i Nederländerna ligger på 1,72 euro – vilket är dyrast i EU. Foto: EU

Så mycket kostar bensinen i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte rekordhögt, men väldigt nära. Det aktuella bensinpriset har fått närmare 500 000 svenskar att gå med i gruppen Bensinupproret 2.0 på Facebook. Syftet är att visa sitt missnöje med de höga priserna, samt att väcka opinion i frågan. Men hur dyr är egentligen bensinen i Sverige jämfört med övriga EU-länder? Och vad är det som gör att priset har gått upp så mycket?

Varje vecka presenterar EU-kommissionen siffror över vad bensinen kostar i de olika EU-länderna. Enligt de senaste siffrorna, från den 6 maj, kostar en liter bensin 1,56 euro i Sverige, alltså ungefär 16,73 kronor.

När det kommer till högst bensinpris kommer Sverige på åttonde plats bland EU-länderna, med länder som Danmark och Grekland över sig.

De åtta högsta, respektive lägsta, bensinpriserna i EU just nu. Siffrorna är från 6 maj 2019. Foto: SVT

Dyrt med diesel i Sverige

Dyrast är dock bensinen i Nederländerna, där en liter kostar 1,72 euro – medan den billigaste bensinen finns att köpa i Bulgarien för 1,11 euro/litern. Däremot har vi i Sverige det tredje dyraste priset på diesel, med våra 1,53 euro/litern.

De åtta högsta, respektive lägsta, dieselpriserna i EU just nu. Siffrorna är från 6 maj 2019. Foto: SVT

Rekorddyrt i maj

Svenska drivmedelsbolag ger regelbundet rekommenderade priser för bensin och diesel, som sedan varje bensinföretag- och station är fri att anpassa sig efter. Enligt siffror från SPBI, branschorganisationen för drivmedel i Sverige, slogs rekordet i högst rekommenderat pris för bensin för bara några dagar sedan, den 2 maj. Priset var då 16,89 kronor/litern.

Är priset högt nu?

– Ja, det är det och vi förstår att det är något som man pratar mycket om just nu. Men vi kan inte spekulera framåt huruvida priserna kommer höjas ytterligare, säger Johan G Andersson, vd för SPBI.

Vad avgör priset på bensinen?

– Det är väldigt många faktorer. Först är det ju världsmarknadspriset på oljan, som prissätts i dollar. Det gör att kronans kurs mot dollarn påverkar priset för oss i Sverige. Slutligen finns det säsongsvariationer som har en inverkan. När sommaren närmar sig och människor använder bilen oftare ökar det ju efterfrågan på bensin, vilket leder till ett högre pris.

Världspolitiken påverkar

– Sedan ska man inte glömma det viktiga i denna ekvation, vilket är att 60 procent av priset i Sverige utgörs av skatter.

Kommer bensinpriserna att sänkas den närmaste tiden?

– Det är omöjligt att veta eftersom det är så många faktorer som avgör. Olja handlas på en global marknad som påverkas av det politiska läget i världen, som till exempel oron som finns i Venezuela och Libyen. Just nu bedömer många att läget är ganska instabilt, vilket kan bidra till att priserna blir högre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.