Röda mattan rullas ut och kortegen övar i- och urstigning inför bröllopet. Foto: TT

Så mycket kostar prinsbröllopet

Uppdaterad
Publicerad

Prins Carl Philips bröllop beräknas kosta ungefär nio miljoner, alltså ungefär som lillasysters Madeleines. Till det kommer också polisens kostnader på cirka en miljon.

Kungliga bröllop är ingen billig historia. En storslagen middag, specialdesignad bröllopstårta och klänning samt såklart kostnader för säkerhet och bevakning. Men det är stor skillnad beroende på vilket av kungabarnen som gifter sig. När kronprinsessan Victoria gifte sig 2010 gick kalaset på runt 20 miljoner enligt Hovet.

Notan för morgondagens prinsbröllop kommer inte bli lika saftig. Hovet räknar istället med ungefär samma kostnad som när prinsessan Madeleine gifte sig: strax under nio miljoner.

– När det är en blivande statschef blir det betydligt dyrare. Vi har samma huvudplan som vid prinsessan Madeleines bröllop, sedan beror det lite på detaljerna var det landar, säger kungahusets ekonomichef Jan Lindman.

Sex miljoner helt privat finansierade

Av de nio miljonerna finansieras tre av det statliga anslaget till kungafamiljen, resterande sex miljoner står kungafamiljen för själva.

– Den delen finansieras helt privat, det tas inte från apanaget, säger kungahusets ekonomichef Jan Lindman.

De sex miljoner som kungafamiljen står för ska bekosta till exempel klänning och middag. Medan de resterande tre miljonerna ska bekosta de statsceremoniella delarna, vigselakten till exempel.

Vilka är de största utgiftsposterna?

– Det är saker som brukar medföra större kostnader; Transporter, bröllopsmiddagen samt mediafrågor och information.

Vad får då prinsparet för slantarna? Många av detaljerna är ännu hemliga, till exempel har inte hovet avslöjat valet av klänning eller vigselring. Förlovningsringen, som prins Carl Philip själv var med och designade, ska ha kostat ungefär 100.000 kronor. Dessutom kommer den privata bröllopsfesten i kväll gästas av världsstjärnan Avicii, skriver Expressen.

Staket för åtta miljoner

Men notan för kungliga bröllop slutar inte vid hovets utgifter. Polisen behöver ta in extra personal och utrustning för stora evenemang. När kronprinsessan Victoria gifte sig landade polisens nota på cirka 17 miljoner.

– Det var ju väldigt omfattande i både tid och rum. Vi hade inte heller rutin och utrustning för sådana evenemang, vi fick till exempel hyra staket för åtta miljoner, berättar Kjell Lindgren, talesperson för polisen i Stockholm.

Prinsessan Madeleines bröllop kostade polisen 1,1 miljoner.

– Det här lär landa på ungefär samma nivå. Vi fick reda på det här tidigt och har förberett med personal, dessutom har vi rutiner från tidigare kungabröllop, säger Kjell Lindgren.

Men kungliga bröllop innebär inte bara kostnader konstaterar Visit Sweden, som marknadsför Sverige utomlands.

– Prinsens bröllop betyder ökad synlighet för Sverige utomlands och människor med intresse för vårt land kan bli inspirerade av att resa hit och uppleva våra städer, vår natur och den svenska livsstilen. De utländska besökarna spenderar 100 miljarder kronor per år i Sverige och fler besökare betyder ökade intäkter till näringslivet och staten, säger Thomas Brühl vd på Visit Sweden.

Vigseln äger rum lördagen 13 juni klockan 16.30 i Slottskyrkan med efterföljande kortege. Brudparet färdas i häst och vagn från Slottet en runda genom Stockholms city. Kortegevägen är 2,7 kilometer lång, planerad att starta vid 17.25 och ta 25 minuter. Efter ankomst till Logården skjuts salut om 21 skott med fem sekunders mellanrum från Skeppsholmen. Därefter hålls middag i Vita havet och dans i Karl XI:s galleri.

Ungefär 550 gäster kommer att närvara vid vigseln, något färre, cirka 370, gäster närvarar vid middagen.

Bröllopsfirandet inleds redan på fredagen med en privat middag.

Fredrik Borgskog, Frida Leijon och Mattias Ljungberg har gjort bröllopstårtan som prinsparet smakat och godkänt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Carl Philip och Sofia gifter sig

Mer i ämnet