Foto: SVT

Så opererar ”Stöd svenska polisen”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan den startades 2015 har Facebooksidan ”Stöd svenska polisen” växt i rasande takt, och når nu ut till hundratusentals personer. Så går det till.

1. Innehåll

”Stöd svenska polisen” sprider en blandning av egenproducerat material och selektivt valda artiklar som förstärker sidans grundläggande världsbild. I denna sätter kriminella skräck i Sveriges befolkning och polisen går på knäna – utan att någon bryr sig.

SVT granskar anonyma Facebooksidor

2. Grafisk profil

”Stöd svenska polisen” har en tydlig logotyp och en genomgående grafisk profil, vilket gör att sidan lätt kan misstas för en myndighet eller organisation, när man möter dess postningar i flödet.

3. Sponsring

På Facebook kan ett inlägg sponsras. Det innebär att administratörer köper genomslag av Facebook – för att det egna materialet ska dyka upp i flödet även hos användare som inte följer sidan. ”Stöd svenska polisen” har vid ett flertal tillfällen riktat sina sponsrade inlägg mot Sveriges riksdagspartier.

4. Uppmanar följarna att sprida budskapen

Som följare av sidan uppmanas du regelbundet att gilla, kommentera och dela inlägg vidare. ”Stöd svenska polisen” organiserar även externa kommentarsaktioner. Följarna uppmanas då att föra fram vissa åsikter på tex myndighetssidor online och etablerade mediers Facebooksidor.

5. Utgår från etablerade medier

”Stöd svenska polisen” sprider primärt etablerade mediebolags nyheter, däribland SVT Nyheter, kvällstidningar och lokaltidningars innehåll. Men det är bara vissa nyheter och perspektiv som väljs ut. Sammantaget förmedlar sidan en hårt vinklad och ofta direkt vilseledande bild av olika samhällsfrågor.

6. Manipulerar och stjäl polisens material

Sidan laddar regelbundet ned och återanvänder Polismyndighetens upphovsrättsskyddade videos och bilder – vilket förstärker intrycket av att sidan har med polisen att göra. Vid ett flertal tillfällen har ”Stöd svenska polisen” postat gamla polisvideos och bilder i samband med aktuella nyhetshändelser. Därmed förmedlar man medvetet falska och vilseledande uppgifter till sina följare.

7. Utnyttjar förtroendet för polisen

”Stöd svenska polisen” låter som ett av alla de numera mycket vanliga uppropen som figurerar i sociala medier. Namnet både signalerar kris i en myndighet som har stort förtroende bland svenskar, samtidigt som det utnyttjar just detta: Många vill hjälpa till och stödja polisens arbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar anonyma Facebooksidor

Mer i ämnet