Så påverkar coronaviruset det svenska näringslivet

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har i dag träffat svenska branschorganisationer och företag för att diskutera hur coronaviruset påverkar svenska företag. Näringsminister Ibrahim Baylan (S) och utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) höll presskonferens efter mötet.

– Bilden vi fick från företagen och konjunkturinstitutet är att påverkan än så länge är begränsad. Det finns tecken på att det ljusnar i Kina, men det är osäkrare i Europa, säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S).

Inga åtgärder i dag

Än finns inga konkreta åtgärder med anledning av coronaviruset.

Coronapandemin

– Vi har ingen anledning att spekulera om åtgärder i dag, eftersom vi inte är i ett sådant läge, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S).

Kortidsarbete

Diskussionen om kortidsarbete togs upp i samtalet med näringslivet. Det handlar om att i så fall aktivera en redan befintlig lag för att möjliggöra att anställda, vid en allvarlig men tillfällig kris, kan gå ned i arbetstid och endast förlora en mindre del av lönen.

– Därutöver jobbar regeringen intensivt med att förbättra det här systemet och skapa ännu större flexibilitet.

– Vi jobbar med detta system och kommer lägga fram ett förslag inom kort, näringsminister Ibrahim Baylan (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet