Läkemedlens effekt kan försämras av värmen

Uppdaterad
Publicerad

Läkemedel kan påverkas av värmen, speciellt under sommarens hetaste dagar. Det viktiga är att ta reda på hur läkemedlen ska förvaras för att ha bäst hållbarhet, enligt Läkemedelsverket. Det kan skilja sig mellan olika sorter av läkemedel.

Erik Stridh, enhetschef för läkemedelsupplysningen vid Läkemedelsverket, säger att mediciner påverkas olika av värme beroende på vilken läkemedelstyp det är. På vanliga konventionella tabletter kan det ofta stå att de får förvaras i högst 25 till 30 grader. Men trots att Sverige nu översköljs av en värmebölja behöver man inte vara orolig att för medicinerna förstörs.

– Konventionella tabletter klarar kortare perioder med sommarvärme. Normalt är den här varma tiden av sommaren relativt kort tid av läkemedlets totala hållbarhetstid, säger Erik Stridh.

Flytande läkemedel kan vara mer känsliga för värme jämfört med andra läkemedel. Men det kan också vara olika från medicin till medicin, enligt Läkemedelsverket.

Sämre effekt

Känsliga Läkemedel som utsätts för hög värme skulle exempelvis kunna brytas ned lättare vilket påverkar läkemedlet negativt, enligt Erik Stridh.

Kan det vara så att ett läkemedels verkningseffekt försämras av värme?

– Det behöver inte vara så, men det kan hända att det inte ger avsedd effekt, säger Erik Stridh.

Bästa sättet att ta reda på om ens läkemedel tål värmen är att läsa produktinformationen, enligt Erik Stridh.

– Där står det hur man ska tänka och hur man ska förvara det, om det ska förvaras i rumstemperatur eller om det ska kylförvaras, säger han.

Det går även bra att uppsöka ett apotek eller kontakta läkemedelsupplysningen.

Flytande läkemedel, till exempel vissa typer av insulin, kan vara mer känsliga för värme och måste förvaras i kylen. ”Titta på produktinformationen”, säger Erik Stridh vid läkemedelsupplysningen. Foto: Reed Saxon/AP Photo/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.