Foto: Skärmdump från Facebook

Bilden som kan ha avslöjat Åkessons återkomst

Publicerad

SD:s partiledare Jimmie Åkesson kommer i veckan att återgå till sin aktiva roll som partiledare, efter fem månaders sjukfrånvaro. En Facebook-tabbe kan dock ha gjort uppgiften offentlig tidigare än önskat från partiets sida – genom att göra reklam för ett kommande tal från Åkesson.

Sverigedemokraternas sjukskrivne partiledare Jimmie Åkesson kommer på fredag att komma tillbaka till det aktiva politiska livet. Det erfar i dag såväl SVT Nyheter som flera andra svenska medier.

Åkesson skulle troligen avslöja sin återkomst i SVT:s talkshow Skavlan, som spelas in i kväll och sänds kl 21 på fredag. SD har även kallat till en presskonferens vid samma tid på fredag.

Tidsplanen höll dock inte riktigt. Redan under den gångna helgen publicerade SD:s distrikt i Åkessons hemkommun Sölvesborg en bild och en länk på Facebook, där de gjorde reklam för Jimmie Åkessons kommande sommartal i Sölvesborg, daterat till den 29 augusti 2015. Detta alltså medan Åkesson fortfarande var (och ännu är) sjukskriven.

Meddelandet togs sedan bort från Facebook efter bara en kort stund.

Bekräftar medverkande i Skavlan

SD:s tillträdande partisekreterare Richard Jomshof bekräftar att Jimmie Åkesson kommer att medverka i fredagens Skavlan.

– Där får Jimmie chansen att prata om hur han haft det, varför han blev utbränd och förhoppningsvis om framtiden, säger han.

På frågan om han vet ifall Åkesson ska fortsätta som partiledare eller inte svarar han:

– Ja det vet jag, men det tänker jag inte gå in på nu. Men han kanske berättar mer i detalj hur han tänkt, säger Jomshof.

Sommartal i Sölvesborg inbokat

Christian Krappedal hos SD:s pressavdelning kan bekräfta för SVT Nyheter att ett sommartal i Sölvesborg är inbokat.

– Vi har bokat in sommartalet som vi har regelbundet varje år. Talaren är i dag inte klar, säger han till SVT Nyheter.

Mer än så vill han i dagsläget inte säga utan hänvisar till den presskonferens som partiet kommer att hålla på fredag.

SVT har sökt Margareta Forslund, ordförande för Sverigedemokraterna i Sölvesborg, för en kommentar, utan resultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jimmie Åkesson sjukskriven

Mer i ämnet