Ebba Busch Thor kan möjligtvis tolkas som lite ironisk i sitt avsked, om man kikar på hennes Twitter. Där har hon skrivit ”Hej då Jan” följt av en hand-emoji som vinkar. Foto: Stina Stjernkvist/Claudio Bresciani//Jessica Gow/TT

Så reagerar partiledarna på Jan Björklunds besked

Uppdaterad
Publicerad

Snart blir det alltså hejdå för Liberalernas Jan Björklund. Någon annan kommer att få ta över hans plats. Så här reagerar övriga partiledare.

Centerpartiets Annie Lööf har under den turbulenta hösten haft Jan Björklund som vapendragare. Så här beskriver hon honom på Twitter:

”Jan Björklund har betytt mycket för Sverige. Vi har länge jobbat nära varandra och jag har uppskattat honom som person och hans tydliga liberala kompass. Tack bjorklundjan för gott samarbete under de 7,5 år vi varit partiledarkollegor!”.

”Hej då Jan”

Ebba Busch Thors inlägg på Twitter lämnar utrymme för egen tolkning. Där har hon skrivit ”Hej då Jan” följt av en hand-emoji som vinkar.

”PS. Twitter: kan ni fixa till den här låten tills den dagen han verkligen avgår? Jag kan spela in ett nytt soundbite till den som åtar sig uppgiften.” skriver hon och laddar upp ett klipp ur låten Hey ya med Outkast. Det ligger dock en inklippt sekvens på henne och Jan Björklund där hon säger ”Hej Jan”.

Ebba Busch Thors tweet Foto: Skärmdump Twitter

Hon tackar även Björklund för deras tid som kollegor:

”Tack Jan för dina år i politiken. Vi har haft många roliga och fina stunder som kollegor de senaste åren. Nu slutade samarbetet inte lika fint som det började, men på ett personligt plan önskar jag dig lycka till och förhoppningsvis en något mindre hektisk tillvaro i framtiden.”

Ett av Miljöpartiets språkrör, Gustav Fridolin, skriver om sin syn på Liberalernas partiledare på Facebook.

”Tackar Jan Björklund för ärliga fajter, stort engagemang och, inte minst, rak rygg när högerextremismen fikade efter inflytande”.

I en skriftlig kommentar till SVT Nyheter tackar även Isabella Lövin (MP) Björklund för deras samarbete:

”Först och främst vill jag tacka Jan Björklund för bra samarbete, bra debatter och för hans outtröttliga motstånd mot högerextrema krafter. Även om våra politiska lösningar ofta kan skilja sig åt så respekterar jag hans raka och ärliga sätt att debattera. Jan Björklund har varit en viktig del i att bryta det politiska dödläget i Sverige. Nu har S, MP, C och L med stort internt stöd antagit Januariavtalet och det kommer fortsätta peka ut den politiska inriktningen för Sverige med en offensiv klimatpolitik. Det är helt nödvändigt om vi ska klara klimatutmaningen.”

”Stort engagemang”

Tonen är fortsatt god när Stefan Löfven i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter tackar Jan Björklund för han insatser för Sverige:

”Hans arbete har dominerats av ett stort engagemang för svensk skola och en bergfast tro på det europeiska samarbetet, ständigt präglat av en stark ideologisk kompass och en stenhård rågång mot politisk och religiös extremism.”

”Jag har alltid uppskattat våra debatter och förhandlingar, som varit lika hårda som de varit intellektuellt spänstiga, och jag vet att han kommer lyckas väl med vad han än tar sig an härnäst.”

”Varit lika engagerade”

Ulf Kristersson, som länge befunnit sig i Alliansen med bland andra Jan Björklund, väljer Instagram för att ta farväl.

”Tack Jan för dina insatser i svensk politik. Från Stockholms stadshus, via riksdagen, regeringen och till riksdagen igen. 12 år som partiledare och ännu fler i den ledande politiken. Alltid nära till ett gott skratt. Vi har som bekant inte alltid tyckt lika, men varit lika engagerade. Och som en av dina föregångare, Per Ahlmark, en gång sa: Lycka till!”

Ulf Kristerssons farväl via Instagram Foto: Skärmdump Instagram

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt skriver så här på Twitter:

Tack Jan för många bra debatter och tydliga politiska motsättningar. Jag har uppskattat att du ger och tar i debatten med gott humör.

Sverigedemokraterna har ännu inte lämnat någon kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.