I grunden är den demokratiska processen i svenska val robust och skyddad, menar Valmyndighetens kanslichef Anna Nyqvist, som intervjuades i SVT:s Morgonstudion på måndagen. Foto: SVT/Björn Larsson Rosvall/TT

Så samarbetar myndigheterna för att skydda Sverige inför EU-valet

Uppdaterad
Publicerad

De senaste årens rapportering om spridning av desinformation, cyberattacker och påverkanskampanjer har gjort att säkerhet står högt på dagordningen inför EU-valet på söndag. I SVT:s Morgonstudion berättade MSB, Säpo och Valmyndigheten vad de gör för den svenska säkerheten.

– Vi har väldigt bra erfarenheter med oss från riksdagsvalet, säger Klas Friberg, chef för Säkerhetspolisen.

I grunden är den demokratiska processen i svenska val robust och skyddad, menar Valmyndighetens kanslichef Anna Nyqvist.

– Det bygger på att det är manuellt, decentraliserat och transparent. Vi röstar på papper, rösterna räknas sedan för hand av flera olika myndigheter och i flera olika steg. Processen är öppen för insyn från allmänheten, vilket gör att det är svårt att påverka val här.

EU-valet 2019

Arbetar med utländska säkerhetstjänster

För att skydda Sverige från hot utifrån arbetar Säpo med underrättelseverksamhet där de både tar in information själva och med hjälp av samverkande myndigheter i Sverige, som militären och Försvarets radioanstalt (FRA). De jobbar också med utländska säkerhetstjänster.

– Påverkansoperationer, vad gäller att påverka opinionen, pågår hela tiden mot Sverige – likaså fientliga cyberangrepp. Vi är beredda på detta även under valet. Utöver samarbetet mellan våra tre myndigheter, har vi även en bra samverkan med polisen. Och vi har väldigt bra erfarenheter med oss från riksdagsvalet, säger Säpos chef Klas Friberg.

Se mer från intervjun med myndigheterna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet