Till vänster Christer Mattson. Polis på plats vid en otillåten nazistmarsch i centrala Göteborg på söndagen 17 september. Foto: TT

Så ser den nazistiska upptrappningen i Sverige ut

Uppdaterad
Publicerad

I förra veckan hölls en nazistisk demonstration utan tillstånd i Göteborg. Det har väckt en debatt om nazistiska aktiviteter i Sverige. Christer Mattsson forskar på förebyggande mot våldsbejakande extremism och säger att de nazistiska grupperna växer, men understryker att de är små.
– Det handlar fortfarande om få individer, säger han.

Enligt Christer Mattsson, forskare vid Göteborgs universitet, finns det i dagsläget ett hundratal aktiva nazister i Sverige.

– Det är fler individer som genomför fler aktiviteter i dag än för fem år sedan, säger han.

Han säger att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen har tagit över medlemmar från andra nazistiska grupper, återrekryterat gamla medlemmar men också rekryterat personer som inte varit aktiva tidigare.

Hur ser de nazistiska gruppernas aktivitet ut?

– De allra vanligaste är de här traditionella aktiviteterna, man delar ut flygblad och sätter upp klistermärken, säger Mattsson.

Nazistisk tradition att ta andras arenor

Christer Mattsson säger att de aktiviteter som genererar stor medial uppmärksamhet har pågått ungefär sen 2013, när nazister attackerade antirasister i Kärrtorp i Stockholm.

– Inom nazistiska rörelser har det alltid funnits en tradition att sno andras platser och datum. De demonstrerar 1 maj, i Almedalen och på Bokmässan. De tar laddade demokratiska arenor och går dit som nazister.

Nazistisk tradition

Att ta andras politiska arenor har varit en nazistisk tradition sedan 1930-talet, menar Christer Mattsson.

– Dels är det en ideologisk drivkraft i detta, deras bild är att demokrati inte är demokrati utan att Sverige är under ockupation av en ”judisk konspiration”. Därför ska motståndet riktas mot demokratin. Det andra är rent och skärt att man får uppmärksamhet när man gör på det här sättet, säger han.

Att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) har fått tillstånd att demonstrera i Göteborg i samband med Bokmässan har väckt debatt. I Agenda på söndag 24/9 intervjuas justitieminister Morgan Johansson (S).

I studion finns också hovrättspresidenten Fredrik Wersäll. Se det klockan 21.15 i SVT2 eller på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Agenda

Mer i ämnet