Så ser riskerna ut för att smittas i kollektivtrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortsatt trängsel i kollektivtrafiken under rusningstid. Men hur stor är egentligen risken att åka kollektivt? Exakt hur stor risken är för att utsättas för smitta är svårt att slå fast, men enligt en studie gjord av flera kinesiska universitet har det betydelse hur vi beter oss.

Enligt studien, som undersökt kinesiska tågresenärer, beror det bland annat på hur nära man sitter en smittad person, men också hur länge. Risken att smittas ökade i snitt 0.15 procentenheter varje timme resenärerna reste tillsammans, och för de som satt på ett intilliggande säte ökade risken 1.3 procentenheter under samma tid.

Hur stor skillnad gör det att åka tåg i fyra timmar och sitta på en buss i 30 minuter?

– Tiden spelar roll, fyra timmar är åtta gånger längre tid så det spelar roll. Sedan spelar det också roll hur nära man sitter, i ett tåg kan man kanske sitta längre ifrån och då är det en faktor som drar ner risken för att bli smittad, säger Magnus Gisslen, professor och överläkare på Sahlgrenska sjukhuset.

Rättelse

I en tidigare version av artikeln angavs procent istället för procenteneheter. Det angavs också att studien är gjord av Oxford university, rätt är att den är publicerad av Oxford University Press.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet