Säter är en av de kommuner där statlig service saknas helt, det visar utredningen som civilminster Ardalan Shekarabi (S) beställt. Foto: TT arkiv

Så ser statliga närvaron ut i landet

Uppdaterad
Publicerad

Femton kommuner saknar helt statlig service, det visar en kartläggning som länsstyrelserna gjort åt regeringen. I 29 kommuner finns varken polis, försäkringskassa eller arbetsförmedling. I Stockholm jobbar lika många med statlig förvaltning som i 258 kommuner tillsammans.

I mars gav regeringen i uppdrag till länsstyrelserna att kartlägga var i landet den statliga servicen finns. Nu är rapporten klar – och den visar inte helt oväntat att jobben är koncentrerade framförallt till storstäder och residensstäder.

”Staten måste ha koll”

– Det finns kommuner som helt saknar statlig närvaro. Det visste vi men nu har vi också kunskap om exakt hur servicenärvaron ser ut. Det ska vi naturligtvis beakta i nästa steg, när vi ska fastslå var vi ska bygga ut de statliga servicekontoren, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Rapporten har sett över antalet arbetsställen, det vill säga hur många platser myndigheterna har arbetstillfällen på, samt hur många personer som enligt 2017 års siffror jobbade i statlig förvaltning. Statliga bolag som Systembolaget har inte räknats in i rapporten.

Det innebär inte automatiskt att det inte finns någon service, det kan finnas samverkan med andra kommuner eller, som i storstadsnära kommuner, ett fysiskt kontor nära kommunen.

Fåtal i vissa kommuner

I mer än var fjärde kommun, 79 stycken, jobbar färre än 20 personer i statlig förvaltning. Flest är det som väntat i Stockholm, där jobbade 49.430 personer med statlig förvaltning 2017. Det är mer än 258 av landets kommuner hade tillsammans. Enligt civilministern har nedragningen av offentlig service de senaste årtiondena skadat statens anseende:

– Centraliseringen skadar tilliten i vårt samhälle. Alla myndigheter kan inte finnas i alla kommuner, men regeringen kan se till att myndigheterna går ihop i gemensamma servicekontor.

I dag finns 113 statliga servicekontor. Enligt regeringens överenskommelse med Centerpartiet och Liberalerna ska det bli fler, men exakt hur många är inte bestämt än, säger Ardalan Shekarabi.

– Nästa steg kommer att vara under hösten, då vi kommer att börja arbetet med att kartlägga var de kommande servicekontoren ska placeras. Vi behöver börja med glesbygdskommunerna.

Här saknas statlig service

I 15 kommuner finns ingen statlig servicenärvaro alls:

Nykvarn, Ydre, Aneby, Gnosjö, Mullsjö, Habo, Osby, Grästorp, Essunga, Gullspång, Töreboda, Hjo, Gagnef, Orsa och Säter.

I 29 kommuner saknas fast närvaro av såväl Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och polisen:

Vallentuna, Salem, Nykvarn, Danderyd, Vaxholm, Ydre, Aneby, Gnosjö, Mullsjö, Habo, Vaggeryd, Högsby, Osby, Öckerö, Tjörn, Orust, Dals-Ed, Färgelanda, Grästorp, Essunga, Gullspång, Lilla Edet, Tibro, Töreboda, Hjo, Gagnef, Orsa, Smedjebacken och Säter.

Polisen har flest arbetsställen i landet, alltså finns på flest ställen. Sedan kommer, än så länge, Arbetsförmedlingen följt av Trafikverket. Knappt hälften av alla statliga arbetsställen erbjuder dock statlig service.

Stockholms län har det största antalet statliga arbetstillfällen, mer än dubbelt så många som Västra Götalands län och nästan tre gånger fler än Skåne. Även norrlandslänen kommer relativt högt på listan, framför allt Norrbottens och Västerbottens län.

Ser man per invånare har istället Norrbotten, Jämtland, Västernorrland och Västerbotten tillsammans med Gotland och Uppsala flest arbetsställen. Halland och Jönköping har en låg andel arbetsställen även när de relateras till invånare.

Källa: Regeringens rapport

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.