Foto: Naina Helén Jåma/TT

Så ska influensavaccineringen ske på ett coronasäkert sätt

Uppdaterad
Publicerad

Snart inleds vaccinationen mot säsongsinfluensan. Men hur ska vaccinationen praktiskt gå till, så att Folkhälsomyndighetens rekommendationer om t ex fysisk distansiering, kan hållas?

Flera tittare har hört av sig till Fråga Doktorn med frågor om just detta.

Renate, 80 år, och Ulla, 70 år, är oroade.

”Varför ska vi vaccinera oss mot influensa i år, om vi följer rekommendationerna? Är det inte större risk att bli smittad av covid-19 om vi besöker en vårdcentral?”

Båda skriver att de inte träffat folk på nära håll sedan i mars.

”Riskgrupper ska inte avstå vaccinering”

Men enligt både SKR (Sveriges kommuner och regioner) och Folkhälsomyndigheten är det ännu viktigare i år än tidigare år att vaccineras mot säsongsinfluensan.

– Det viktigaste budskapet är att ingen som tillhör en riskgrupp ska avstå från att vaccinera sig, säger Emma Spak, enhetschef på SKR.

Upp till varje region

Vaccinationerna ska genomföras i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer, men hur det praktiskt ska gå till kommer att variera beroende på var i landet man bor.

Det är upp till varje region att besluta om detta, och just nu jobbar man med frågan i de olika regionerna.

Besked kommer att ges i samband med att regionen går ut med den lokala informationen kring influensavaccinationen.

”Kommer ske på ett säkert sätt”

– Det kan till exempel handla om tidsbokning istället för drop in-mottagning, eller vaccination i hemmet. Den som bor på äldreboende kan bli vaccinerad där. Om du har en bokad tid till t ex en hjärtläkare på sjukhuset, kanske du kan få vaccin där.

Det kommer lösa sig på olika sätt, men alla ska kunna vaccineras på ett säkert sätt, säger Mia Brytting, enhetschef för laborativ virus- och vaccinövervakning vid Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att riskgrupper och personal inom vård och omsorg vaccineras först, under perioden 3–30 november.

Från den 1 december får de som inte tillhör riskgrupp vaccineras.

Läs mer här:

Säsongsinfluensa (Folkhälsomyndigheten)
Covid-19 (Folkhälsomyndigheten)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fråga doktorn

Mer i ämnet