Så ska nyanlända etableras bättre

Publicerad

En offensiv mot rasism, utbildningsplikt för nyanlända och enklare regler för boende, skola och socialtjänst. Det är några av punkterna i de åtta initiativ för bättre etablering av nyanlända som regeringen presenterar på DN Debatt.

I artikeln påpekas att Sverige tog emot 160 000 asylsökande förra året,

”Vi är ett litet land som tagit ett större ansvar än något annat land i västvärlden”, skriver statsminister Stefan Löfven (S) och vice statsminister Åsa Romson (MP).

De listar en rad punkter på hur de nyanlända bättre ska etableras i landet. Många av förslagen ingår i den migrationspolitiska uppgörelse som regeringen gjorde med de borgerliga partierna i oktober.

Mer pengar till kommuner och myndigheter aviseras samtidigt som kraven på de nyanlända ska bli tydligare. Regeringen kommer att föreslå att kravet på att den som ansöker om försörjningsstöd ska stå till arbetsmarknadens förfogade skrivs in i lagstiftningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.