Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så har polisen minskat brottsligheten i Göteborg

Så ska polisen få kontroll över utsatta områden

Uppdaterad
Publicerad

Genom långsiktigt och strategiskt arbete har polisen i nordöstra Göteborg lyckats nå resultat mot brottsligheten i flera områden med hög kriminalitet. I den så kallade fasmodellen försöker man genom stegvisa insatser bryta ner brottsligheten. Målet är att tillsammans med fastighetsbolag, föreningar och de boende skapa en varaktig positiv förändring.

– Vi ska både sätta gränser och bygga relationer, säger Ulf Merlander, lokalpolisområdeschef i nordöstra Göteborg där fyra av landets särskilt utsatta områden finns. 

Genom att arbeta långsiktigt och strategiskt är han fast besluten om att kunna vända den negativa utvecklingen i de områden han basar över. De senaste fem åren har polisen här jobbat med den så kallade fasmodellen där man slår till mot brottsligheten genom olika steg.

– I fas ett är det synligt repressivt polisarbete som gäller, det vill säga, att återta och trygga gatorna och torgen, berättar Ulf Merlander.

Det kan handla om att ingripa mot öppen narkotikaförsäljning, skadegörelse och andra ordningsstörningar. 

Får information från de boende

När gator och torg är tryggade övergår arbetet i fas två, där polis i samverkan med andra aktörer – exempelvis bostadsbolag och föreningar – kan satsa mer på brottsförebyggande arbete. Därefter kommer den tredje fasen där arbetet med att få legitimitet och tillit hos de boende bär frukt.

– Då börjar de ge oss information om vilka som ligger bakom kriminaliteten och vi kan tillsammans med våra specialenheter och andra myndigheter rikta in oss på dem som verkligen ställer till det i området, säger Ulf Merlander.

Kraftig minskning av antalet brott

Stadsdelen Gårdsten, som tidigare klassades som ett särskilt utsatt område, betecknas varken som ett utsatt eller särskilt utsatt område längre. En starkt bidragande orsak till den positiva utvecklingen står bostadsbolaget i Gårdsten för. 

– Vi hade 180 brott per tusen invånare tidigare – idag har vi 64 brott per tusen invånare, berättar Michael Pirosanto, vd för bostadsbolaget Gårdstensbostäder.

Förutom upprustning av den fysiska miljön och olika trygghetsskapande åtgärder rymmer Gårdstensbostäders arbete även ett socialt engagemang som bygger på de boendes behov och inflytande. Man skapar arbetstillfällen, stödjer föreningslivet, bygger nya bostäder och arbetar aktivt för att locka företagare att etablera sig i stadsdelen.

Långsiktigt arbete

Fasmodellen har utvecklats på Brottsförebyggande rådet, BRÅ, och bygger på beprövade polisära kunskaper och erfarenheter som har strukturerats till en strategi där kärnan är långsiktighet. 

Ulf Merlander räknar med att arbetet i området kommer att ta 10-15 år. Men redan nu, efter fem års arbete med modellen, ser han tydliga resultat.

– Brottsligheten går ner i alla våra utsatta områden. Vi ser också att hot och våld mot våra poliser har minskat och att det var väldigt länge sedan man slog sönder våra polisbilar, till exempel. Undersökningar visar också att förtroendet för polisen är ganska högt. Det tror man kanske inte, men vi ligger över rikssnittet när det gäller förtroende för oss här i området. 

Fakta Fasteorin

Visa

Fas 1 – bygger på stark polisiär närvaro med betoning på åtgärder mot den synliga kriminaliteten, exempelvis narkotikaförsäljning och skadegörelse.

Syftar till att ”återta gatan”  från de kriminella och förtjäna de boendes förtroende.

Fas 2 – tyngdpunkten ligger på brottsförebyggande samverkan mellan polisen, bostadsbolag, föreningar och de boende.

Syftar till att genom till att genom upprustning och säkerhetshöjande åtgärder förstärka tryggheten i området.

Fas 3 – samverkan mellan polis och andra myndigheter, bland andra Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten.

Syftar till att jobba mot den (grova organiserade) dolda brottsligheten, bibehålla de boendes förtroende och skapa en varaktig positiv förändring med minskad kriminalitet och ökad trygghet. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer