Personer som har misshandlats i sitt hem drabbas av polisens och åklagarnas bristande rutiner, uppger Sveriges Radio Ekot. Nu införs nya arbetsrutiner. Foto: TT

Så ska polisen lättare klara upp misshandelsfall

Uppdaterad
Publicerad

Personer som har misshandlats i sitt hem drabbas av polisens och åklagarnas bristande rutiner, uppger Sveriges radio Ekot. Nu införs nya arbetsrutiner.

Polisen kommer att videofilma redan vid första utryckningen, skriver Sveriges radio Ekot. På så vis ska fler misshandelsfall kunna lösas.

– Det här är ett stöd för dem som inte dagligen arbetar med de här ärendena. Till exempel de som arbetar på ingripande verksamhet eller i jourmiljö och som inte har det här som sitt dagliga arbete – att jobba med relationsvåld eller sexualbrott, säger Anna Lindström, nationell verksamhetsutvecklare på polisens Nationella operativa avdelning, NOA, till Sveriges radio.

Ska använda checklista

Poliser som åker ut för att ta hand om ärenden som rör våld i nära relationer eller sexualbrott kommer att ha en checklista att utgå ifrån. Listan ska främst hjälpa de poliser som är mindre rutinerade i den typen av ärenden. Detta eftersom personal med spetskompetens ofta har helgledigt. Även åklagare kommer att ta del av checklistan.

Bland annat handlar det om att videofilma förhör, noggrant samla in bevis på skador och få tillstånd om att ta del av sjukhusjournaler – för att sedan snabbt hämta in journalerna. Personer som har blivit misshandlade i hemmet drar ibland tillbaka sin polisanmälan och tillåter då inte polisen att hämta ut sjukhusdokument.

Underlättar processen

Med hjälp av de nya riktlinjerna ska rätt bevisning samlas in för att kunna komma åt brottslingarna. Ett videoförhör kan i det fallet vara essentiellt, säger Anna Lindström till Sveriges radio.

– Det kan hjälpa till att driva ärendena vidare, även om målsägande inte orkar fullfölja förundersökningen. Vad åklagaren kan göra då är att fortsätta driva de här ärendena – eftersom man ändå har målsägandes berättelse i ett första videoförhör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.