Så ska prinsen heta

Uppdaterad
Publicerad

Nicolas Paul Gustaf. Så ska Sveriges färskaste prins heta. Namnet meddelades av kungen på en konselj på Stockholms slott.

På konseljen berättade kungen formellt för statsministern och den övriga regeringen att det har fötts en prins. Han meddelade också namn och titel: Nicolas Paul Gustaf, med tilltalsnamnet Nicolas, hertig av Ångermanland.

– Det är väldigt skojigt, hoppas att vi alla är nöjda med detta, sade kungen när han hade berättat namnet och titeln.

Prinsessan Madeleine har fått en son

Och extra nöjd verkade statsminister Stefan Löfven, som log stort bredvid kungen. Statsministern är nämligen uppvuxen i Ångermanland som nu blir prinsens hertigdöme.

– Det är väldigt kul, sade Löfven på pressträffen efter konseljen.

Som farfar och morfar

Två av prinsens tre namn är hämtade från den allra närmaste släkten. Namnet Paul hedrar lillprinsens farfar, alltså Chris O'Neills pappa Paul Cesario O’Neill som dog 2004. Och Gustaf är ju som bekant ett av morfar kung Carl XVI Gustafs namn.

Historikern Herman Lindkvist gissade innan konseljen att ett av prinsens namn skulle vara just Paul.

– Även om han står långt ner så är han i alla fall tronföljare och då kan man inte heta Dracula eller Zlatan, sade Lindkvist när han gästade SVT:s studio.

Emilia Aldrin, namnforskare vid högskolan i Halmstad, blev överraskad av prinsens tilltalsnamn.

– Namnet Nicolas är inte ett särsklit modernt namn i sig, det är inte heller särskilt vanligt just nu. Däremot är det ju i Sverige modernt att välja originella namn så på det viset följer man ju en trend. Men det är ju inte lika orginellt som Leonore så något mer traditionellt får man ändå säga.

Två dagar gammal

Prinsen föddes i måndags på Danderyds sjukhus. Han var 49 centimeter lång och vägde 3.080 gram vid födseln.

Ceremonierna i samband med den lilla prinsen sker i flera steg. I går klockan 12 sköts det salut för den nyfödde prinsen, med 21 skott från Skeppsholmen i Stockholm och från salutstationerna i Boden, Härnösand, Karlskrona och Göteborg.

På torsdag, klockan 11, arrangeras Te Deum, en tacksägelsegudstjänst i Slottskyrkan på Stockholms slott.

Kungahuset har också lagt ut information om den nya prinsen på sin hemsida.

Hertigdömet Ångermanland

Ångermanland gränsar i söder till Medelpad, i väster till Jämtland, i norr till Lappland och Västerbotten och i öster till Bottenhavet; 19.444 km2, 130.344 invånare (2014). Det ingår till större delen i Västernorrlands län; mindre delar ingår i Jämtlands respektive Västerbottens län.

Landskapsväxt är styvmorsviol och landskapsdjur bäver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Prinsessan Madeleine har fått en son

Mer i ämnet