Så ska skattesänkningarna stoppas

Uppdaterad
Publicerad
Oppositionen vill slopa två av regeringens metoder för skattesänkningar, men man behöver stöd för att få majoritet.

De rödgröna partierna kommer på torsdag att lämna in ett förslag till skatteutskottet om att uppmana finansutskottet att avvisa det femte jobbskatteavdraget och den höjda brytpunkten i statsskatten, enligt Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson.

SD: Stödjer ett av förslagen

De två olika förslagen kommer att kunna behandlas var för sig, enligt Ulla Andersson. Det finns ingen majoritet i riksdagen för att avvisa jobbskatteavdraget, eftersom Sverigedemokraterna stödjer förslaget. Däremot är de emot höjd brytpunkt.

– Är det så att de rödgröna lägger ett förslag som bara innehåller brytpunkten kommer vi att stödja det, säger Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiska talesman Sven-Olof Sällström.

Exakt hur det ska gå till tekniskt för majoriteten att stoppa det förslaget återstår att se. Enligt finansutskottets kanslichef kan det ske först i november när riksdagen först tagit beslut om inkomster och utgifter i budgeten. Ulla Andersson hävdar dock att det enligt budgetlagen går att göra det även innan beslutet är fattat.

MP: ”Direkt pinsamt”

Även Miljöpartiet kritiserar regeringens fokus på skattesänkningar i budgeten.

– Det är en budget från en regering som tappat kontakt med verkligheten. 60 procent läggs på skattesänkningar som få vill ha. En procent satsas på klimatåtgärder. Det är direkt pinsamt när Sverige nästa vecka ska ta emot FN:s klimatpanel. Och helt klart fel prioriteringar, säger MP:s ekonomiskpolitiska talesman Per Bolund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer