Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) berättar om arbetsförmedlingens framtid. Foto: SVT

Så ska systemet för privat arbetsförmedling utvecklas

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen får nu i uppdrag att utveckla framtidens system för matchning av arbetslösa. Det innebär bland annat att matchningen tas över av fristående aktörer, och att ersättningen till dessa ska baseras på hur länge den som matchas varit arbetslös.

– Arbetsförmedlingen ska fortsätta att reformeras. Nu ska mer arbete läggas ut på fristående aktörer och då är det viktigt att vi gör det successivt så att det inte blir misstag. Nu får Arbetsförmedlingen i uppdrag att påbörja en försöksverksamhet där fristående aktörer tar ett större ansvar än vad de gjort tidigare, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

Arbetsförmedlingen ska göras om, det är en del av regeringens uppgörelse med Centerpartiet och Liberalerna. Nu är det tänkt att detaljerna ska klarna kring hur det blir i framtiden.

Därför tänker regeringen på morgondagens regeringssammanträde ge ett nytt uppdrag till Arbetsförmedlingen, något som också innebär att man ändrar myndighetens så kallade regleringsbrev. Ett nytt system baserat på LOV, lagen om valfrihetssystem, ska utvecklas där fristående aktörer matchar och rustar arbetssökande för de lediga jobben.

Testas nästa år

Till den 1 november i år ska man utveckla och förbereda hur matchningen kan gå till. Under nästa år är det sedan tänkt att matchningstjänsterna ska testas och utvärderas, innan den nya organisationen sjösätts 2021.

– Det är tänkt att de ska få betalt efter resultat och det är tänkt att de ska kunna jobba både med de som står mycket långt från arbetsmarknaden och med de som står närmare. Det kommer att vara väldigt olika ersättning för när man lyckas få någon i arbete beroende på förutsättningarna, säger Ylva Johansson.

Skötas av fristående aktörer

Tanken är alltså att matchningen av arbetslösa ska skötas av fristående aktörer. Uppdraget innebär också att se över ett ersättningsystem där dessa aktörer får betalt efter hur bra man lyckas och efter hur långt personen som matchas står från arbetsmarknaden. Ersättningarnas utformning ska vara kostnadseffektiva och ge förutsättningar att öka antalet deltagare i tjänsterna.

– Det är ett uppdrag att börja jobba med de här frågorna och börja göra en slags mellansteg i verksamheten så att man i nästa steg kan göra den stora reformen, säger Martin Ådahl, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Centerpartiet.

AF:s generaldirektör: ”Vi får en helt annan roll”

Parallellt får man också se över hur det ska gå att förhindra att oseriösa aktörer kommer in i systemet.

– Vår roll kommer bli i mycket att upphandla och följa upp, men också kontrollera för det finns alltid en risk att det kommer in oseriösa aktörer i den här typen av system, så vi får en helt annan roll än vad vi har idag, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg och fortsätter.

– Det är viktigt att se att matchningsarbetet kommer att i stor del lämna Arbetsförmedlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.