Foto: TT

Så slipper du luras av falska resesajter

Publicerad

Bedrägerier på nätet blir allt vanligare. Fejkade resesajter blir allt proffsigare, menar e-handelsexperten Ulrika Rudqvist. Men det finns sätt att undvika att ge hela semesterkassan till bedragare.

Polisen varnar nu för att resor är årets stora mål för internetbedragare, speciellt i dessa tider när många sitter hemma och surfar resor inför sommarsemestern. Allt fler köper sina resor på nätet i stället för att gå till en resebyrå för att jaga de billigaste priserna, menar e-handelsexperten Ulrika Rudqvist, som jobbat på flera stora resesajter.

– Detta är inte en ny metod. När jag jobbade på reseforumet Backpacking.se hade vi ett jätteproblem med att bedragare gick in på forumet och skrev att de till exempel va ”en ideell organisation i Brasilien” som erbjöd volontärresor till ett billigare pris. Det är extra vanligt på just paketresor som volontär- och sportpaket, säger hon.

Snyggare sajter

Enlig Rudqvist blir bedragarna allt bättre på att skapa snyggt designade sajter som ser ut som riktiga resebyråer. Men det finns flera sätt att kolla upp om sajten är äkta eller inte – och det viktigaste är att inte betala in en förskottsbetalning på ett bankkonto.

– Inga seriösa reseföretag använder bankkonto, oftast är det direktbetalning via kort eller faktura.

Kolla adressen

Andra varningssignaler är om det finns kända personer som talespersoner eller om sajten saknar säkerhetskryptering – som man kan se om internetadressen börjar med https i stället för enbart http.

– Många fejkade sajter snor ambassadörer i form av till exempel en känd resereporter som vittnar om att ”det var den bästa resan de varit på”.

Ulrika Rudqvist tipsar även om att gå in på Svenska resebyråföreningens sajt som listar alla resebyråer för att se om den man vill boka på finns med – eller helt enkelt bara googla sajten innan man bokar och betalar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.