Med hjälp av spartips lyckades Öland minska vattenförbrukningen under förra sommaren. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vattenspartipsen lönade sig på Öland

Uppdaterad
Publicerad

Vattenförbrukningen på Öland kapades rejält sommaren 2016. Trots att rekordmånga turister befann sig på ön sjönk konsumtionen jämfört med året innan.

Det redan torra Öland belastas hårt av semestrande turister under sommarmånaderna, då vattenförbrukningen skjuter i höjden. Förra året drev kommuner och länstyrelsen i Kalmar län kampanjen ”Vattensmart” för att få sommar-ölänningarna att spara på vattnet.

– Vi har gått ut och tryckt på solidaritet, för varje liten droppe räknas faktiskt, säger kommunikationschefen Anna Thisell på Borgholm Energi.

Spartipsen lönade sig

Med hjälp av tips och råd lyckades man kapa vattenkonsumtionen under juni och juli, jämfört med året innan. Exakt hur mycket är svårt att säga, eftersom förbrukningen gick ner samtidigt som rekordmånga turister befann sig på Öland 2016.

– Vi tror att vi sparade uppemot 30 procent jämfört med 2015. Kampanjen gick väldigt bra. Den här frågan väcker stort engagemang, säger Markus Wertwein-Ros, VA-chef på Borgholm Energi. 

Kampanjen utökas

I år kommer informationskampanjen att pågå i hela Kalmar län. Från myndigheternas håll trycker man på att vatten är en råvara.

– Vatten är ett livsmedel i första hand, så vi brukar alltid uppmana till att vara rädda om det. Nästan allt vatten kräver i dag en reningsprocess, det är ovanligt att våra brunnar är så bra att vi kan ta vattnet utan att rena det först, säger Markus Wertwein-Ros.

Fotnot: Vattenförbrukningen i Borgholms kommun sjönk med 14 procent i juni 2016, jämfört med samma period året innan. I juli sjönk den med 7 procent. För Mörbylånga kommun var motsvarande siffror, 16 respektive 20 procent. Kommunerna räknar dock med att minskningen var betydligt större eftersom antalet gästnätter ökade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vattenbrist på Öland

Mer i ämnet