Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lista: Rysk påverkan mot Sverige – i tre ämnen. Foto: Skärmbilder från Twitter, SVT

Mpf: Så spelar Ryssland på svenskarnas oro

Uppdaterad
Publicerad

Svenska hushåll och företag är oroliga för hur en kall vinter ska slå mot plånboken. Samtidigt ser myndigheten för psykologiskt försvar (Mpf) att Ryssland försöker spä på den oron.

– Vi ser ett ökat fokus just på energifrågan, säger Mikael Östlund, kommunikationschef på myndigheten.

Myndigheten för psykologiskt försvar har i uppdrag att hålla koll på hur främmande makt försöker påverka Sverige och svenska intressen genom informationspåverkan.  

– Den bilden Ryssland vill förmedla är att Sverige är ett svagt land som slås sönder av kriminalitet och att politiker inte klarar av att styra landet.

P4 Jönköping har tidigare berättat om att flera småländska företag kontaktats av ryska medier. Samtidigt har den ryska ambassadens Twitterkonto börjat retweeta artiklar som bland annat handlar om den svaga ekonomin.

– Vi kommer att få se mer av det här i vinter när det blir mer påtagligt för hushåll och företag, säger Mikael Östlund, kommunikationschef på myndigheten.

Sårbart med övergångsregering

Under det svenska valet i september har myndigheten haft i uppdrag tillsammans med andra myndigheter att skydda valet från yttre påverkan.

– Genomförandet av valet har inte påverkats av någon informationspåverkan från främmande makt, säger han.

Samtidigt betonar Mikael Östlund att det parlamentariska läget är en svaghet.

– Fram tills dess att vi har en ny regering bildad i Sverige så är det på en sårbarhet i sig.

I klippet ovan listar Mikael Östlund fler exempel på hur Ryssland försöker skapa oro i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.