Simulering över rökpartiklarnas troliga spridning gjord av Norsk institutt for luftforskning. Foto: Skärmdump/NRK

Så sprider sig röken från branden över Europa

Publicerad

Röken från den stora skogsbranden i Västmanland sprider sig långväga. Det har luktat rök i Stockholm, Lappland och till och med i Nordnorge. Nu visar prognoser att det även kommer att märkas i Finland, Baltikum och norra Ryssland.

Det är Norsk institutt for luftforskning (NILU) som gjort en simulering som visar var man kan vänta sig känna av röken från branden.   

– Simuleringen visar hur röken från skogsbranden transporteras i atmosfären, säger forskaren Nina Iren Kristiansen till NRK.

Det är som väntat vindarna som är särskilt viktiga när man försöker förutsäga var röken hamnar. Men det spelar också roll hur långt upp i atmosfären röken är eftersom det avgör hur stor koncentrationen av partiklar blir.

– Generellt kan man säga att ju längre upp i luften röken går desto större är området som rökpartiklarna sprider över, säger Nina Iren Kristiansen.

Känner röklukt 100 mil från branden

Under onsdagen berättade flera personer i Bodø i Nordnorge, över 100 mil från skogsbranden i Västmanland, att de känt röklukt. Nina Iren Kristiansen håller det inte alls för osannolikt att partiklar från branden kan spridas så långt.

Hon berättar att partiklar från skogsbränder i Sibirien kommit ända till Svalbard och att stoft från sandstormar i Sahara nått Trøndelag i mellersta Norge.

Enligt simuleringen kommer röken att sprida sig över stora delar av Norden och även till norra Ryssland, Baltikum och kanske ännu längre.

– Röken går mest norrut och sedan österut, säger Nina Iren Kristiansen.

Se hur röken sprids över Europa!

Brandrök och partiklar

Visa

Partiklarna från en brand är först mycket varma och stiger därför ganska långt upp i atmosfären.

– Hur långt de transporteras och åt vilket håll beror på hur högt de stiger och hur det blåser på den nivån där de är, säger SVT:s meteorolog Åsa Rasmussen.   

– Sedan faller de ned så småningom, ofta i samband med nederbörd. De kan spridas väldigt långt och falla ner lite varsomhelst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet