De flesta laxar klarar sig bra under normala somrar då vattentemperaturen brukar ligga på runt 20-22 grader, men vi har för länge sedan passerat normala temperaturer, menar Mikael Svensson vid Artdatabanken. Foto: TT

Så stort hot utgör extremvärmen mot våra fiskar

Uppdaterad
Publicerad

Det rapporteras just nu flitigt om fiskar som far illa på olika håll i Sverige till följd av det varma vädret och torkan. SVT Nyheter har pratat med en fiskexpert för att utröna hur stort hot det egentligen utgör mot fiskbestånden i Sverige.

Sjöar torkar ut och värmen bidrar till mindre syre i vattnen vilket medför att många fiskar far illa och i värsta fall dör. 

Under fredagen beskrev en vatteninspektör vid Länsstyrelsen i Halland situationen som ”på gränsen till naturkatastrof” för SVT Nyheter Halland. Längs västkusten har troligen flera generationers fisk dött ut i flera vattendrag.

Tufft läge

Om man tittar på Sverige generellt så berättar Mikael Svensson, expert på fiskar vid Artdatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet, att läget är tufft men att ett år med extremt varmt och torrt väder troligen inte ger bestående men för fiskbestånden.

– Kortsiktigt kan det ge konsekvenser eftersom sjöar torkar ut och vattnen blir syrefattiga. Men ett år med extremt varmt och torrt väder ger övergående förändringar, säger Mikael Svensson.

Värre i vissa vatten

Han påpekar dock att det kan bli problem i isolerade mindre vatten, alltså på ställen dit fiskar inte kan ta sig från andra platser. Men Mikael Svensson menar ändå att fiskbestånden kommer återhämta sig om inte extremt varma och torra perioder blir ett återkommande inslag.

– Det kommer ta tid för fiskbestånden att återhämta sig och vädret ger störningar. Men det kommer inte ge några permanenta skador. Vi riskerar inte fisktomma vatten om det inte återkommer fler varma och torra perioder, säger han. 

Oro över klimatförändringar

Men blir det här extremt varma vädret återkommande kan vi alltså riskera fisktomma vatten. Mikael Svensson känner en oro över att klimatmodeller förutspår att somrar likt denna kan bli ett återkommande inslag.

– Ett enskilt år med en extremt varm sommar påverkar bara kortsiktigt. Men det är ju lite oroväckande att klimatmodellerna förutspår att det kommer bli vanligare. Då pratar man om långsiktiga konsekvenser som att fiskarna generellt får sämre fysik, brist på mat och att vatten blir fisktomma, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.