Foto: TT

Så styr du upp ekonomin efter semestern

Uppdaterad
Publicerad

Många av oss kopplar bort ekonomin när vi är på semester. Det är därför lätt hänt att man spenderar mer än man tänkt och att plånboken är tunn när man återvänder till jobbet. Karin Nordenson, utredare vid Konsumentverket tipsar om hur du styr upp ekonomin igen efter semestern.

Hon berättar att det bästa är att omgående göra en budget där man skriver ner sina kommande utgifter och inkomster för att se till att man inte fortsätter spendera mer än man egentligen borde.

– Titta på dina utgifter och inkomster och se över hur din ekonomi verkligen ser ut just nu. Det är viktigt att prioritera vettigt och ofta har man flera onödiga utgifter man kan dra in på, säger Karin Nordenson, utredare vid Konsumentverket.

Går att spara

Det finns många områden man kan spara in pengar på. Bland annat kan man cykla eller gå istället för att ta bilen eller bussen. Man kan också laga mer mat hemma och göra matlådor istället för att äta ute.

– Granskar man utgifter som bredband, telefonabonnemang och försäkringar går det ofta också att hitta billigare alternativ. Man behöver kanske inte ett så dyrt telefonabonnemang eller så många tv-kanaler. Att säga upp eventuella prenumerationer på tidningar eller liknande är också ett alternativ, säger Karin Nordenson.

En annan möjlighet är att sälja saker som man inte använder.

– Tittar man i förråd och garderober brukar man kunna hitta ganska mycket. Försök sälja av lite saker så får du ihop lite extra pengar, säger Karin Nordenson.

Planera i god tid

Men det klokaste är egentligen att planera sommaren långt i förväg så att man inte hamnar i en knepig situation efter semestern. Inser man att man inte kommer ha råd med en resa eller annat nöje så bör man avvakta tills pengarna finns. Karin Nordenson vill höja ett varningens finger för att ta onödiga lån.

– Lånet kommer behöva betalas tillbaka och att låna för sommarnöjen är jättedumt. Det är betydligt bättre att vänta ett år eller två och spara ihop pengar. Fundera alltid två varv kring dina utgifter och hur du prioriterar. Vad är viktigast, vad blir konsekvenserna och är det verkligen värt det, säger Karin Nordenson.

Hon vill påminna om att det faktiskt finns mycket roligt man kan göra som är gratis. Man kan till exempel gå på museum, bada eller upptäcka nya platser på cykel eller genom promenad.

”Stoppa inte huvudet i sanden”

Om det har gått så långt att man knappt har några pengar alls kvar efter semestern bör man omgående ta kontakt med en budget- och skuldrådgivare för att komma fram till en lösning. Det är också viktigt att höra av sig till de man är eller kommer att bli skyldig pengar.

– Har man så pass lite pengar att man inte kan betala hyran eller andra viktiga avgifter är det jätteviktigt ta kontakt med den man är skyldig pengar, det kan gå att lösa på något sätt. Stoppa inte huvudet i sanden, då blir det bara värre, uppmanar Karin Nordenson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.