Så tar du bort en fästing

Uppdaterad
Publicerad

Fråga doktorns tidigare läkare Gunilla Hasselgren visar olika sätt att ta bort fästingar, och vad du ska vara vaksam på om du blir biten.

Det är svårt att helt skydda sig mot fästingar när man är ute i skog och mark på sommaren.

Fästingar kan överföra två allvarliga sjukdomar när de biter människor: infektionen borrelia och virussjukdomen TBE, som är lindrig för många men orsakar hjärnhinneinflammation hos cirka en tredjedel av de smittade.

Fråga doktorn

Kolla dig själv varje kväll om du varit ute, för att se om någon fästing bitit sig fast på kroppen. Alla bär inte på smitta, men det är viktigt att ta bort fästingen så fort som möjligt för att minska smittorisken.

Hur tar jag bort fästingen?

Det behövs inga förberedelser. Du kan använda en vanlig pincett så här:

  • Nyp fast så nära kroppen som möjligt där fästingen fäster i huden.
  • Dra försiktigt, rakt ut.

Det finns särskilda fästingplockare också, bland annat en ”penna” med en ögla som läggs runt fästingens kropp och dras åt som en snara. Även här gäller det att komma så nära huden som möjligt. Sedan snurrar man lite för att få fäste, och drar sedan rakt upp.

Ytterligare en variant ser ut som en liten kofot. Den sätter man mot huden, runt fästingen, och vrider ett varv innan man drar rakt upp. Kofoten är populär bland många husdjursägare men funkar också bra på människor.

Läs mer: Så klarar du turistdiarrén

Borrelia och TBE

När fästingen är borta, se till att det inte sitter kvar rester och tvätta rent såret för att undvika infektion.

Det kan bli lite rött någon vecka av en ofarlig lokal inflammation. Däremot ska du vara vaksam på om det uppstår en ringformad rodnad runt bettet. Den kan vara stor som en handflata och dyka upp i efterhand. Det är ett symptom på borrelia, och då ska du söka till din vårdcentral för att få antibiotika.

TBE kan man vaccinera sig mot, och för att slippa fästingar helt är det bra att ha långärmat och långa ben på byxorna samt strumpor och kanske stövlar när ska ut i skog och mark.

Tajgafästingen kommer norrifrån

På senare tid har en ny fästingart vandrat in i Sverige norrifrån. Det kan innebära nya områden med TBE-smittor. Här kan du läsa mer om Tajgafästingen.

Läs mer: Så skyddar du sig mot badklåda

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorn

Mer i ämnet