Foto: Johan Nilsson/TT

Så tar du dig igenom värmeböljan med hälsan i behåll

Uppdaterad
Publicerad

Sol och sommarvärme är på väg in över delar av Sverige lagom till helgen, men hettan kan blir farlig – i synnerhet för känsliga grupper. Det här behöver du tänka på när temperaturerna stiger.

Det väntas bli ordentlig varmt i stora delar av landet till helgen och en bit inpå nästa vecka. SMHI har gått ut med vädervarningar om höga temperaturer i bland annat Västmanland och Östergötland. När temperaturerna stiger gäller det att tänka på värmens hälsoeffekter.

Vårdguiden 1177 ger rådet att tänka på kroppens vätskeintag, skapa svala miljöer och svalka kroppen. En sval miljö kan skapas med hjälp av gardiner, persienner och markiser. Ett annat sätt är att vädra nattetid. Om du befinner dig inomhus och har möjlighet ska du vara på den sidan av huset där solen inte ligger på. Världshälsoorganisationen WHO tipsar om att man ska stänga av elektriska apparater som inte används.

Hör av dig till vänner

Förutom att dricka mer än vanligt kan man också öka vätskeintaget med hjälp av frukt och grönsaker. Däremot bör man undvika alkohol, dryck med höga sockerhalter och koffein. Kroppen kan svalkas med en dusch eller en blöt handduk runt huvudet.

WHO ger rådet att undvika ansträngande aktivitet när det är som varmast. Vid behov och om det är möjligt bör man tillbringar två, tre timmar om dagen i skugga.

Världshälsoorganisationen uppmanar också människor att regelbundet höra av sig till vänner och familj som bor ensamma, för att kontrollera att de mår bra i värmen.

Var uppmärksam på yrsel

De allra flesta av oss klarar trots allt värmeböljor bra utan allvarlig hälsopåverkan, men äldre, kroniskt sjuka, små barn, gravida, personer med funktionsnedsättning och de som tar vissa läkemedel bör vara extra försiktiga.

Börjar du känna sig yr, får förhöjd kroppstemperatur, puls eller andning bör du se upp. Om du misstänker att du har fått värmeslag ska du ringa 112. Symptomen är hög kroppstemperatur, huvudvärk, illamående, synstörningar, yrsel, hög puls och rödflammig hud.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.