Foto: TT.

Så undviker du glasshuvudvärk

Uppdaterad
Publicerad

Du smaskar i dig en glass och hjärnan fryser till is – eller gör den?

Känslan beror snarare på att vissa delar av kroppen är dåliga på att placera smärta på rätt plats. För att undvika obehaget finns bara en lösning: ät långsamt.

Glasshuvudvärken, ja diagnosen kallas faktiskt så, kan vara ett aber för den som gillar att kasta i sig glass eller isiga drinkar.

Jesper Peterson, verksamhetschef för neurologin på Skånes universitetssjukhus, säger att känslan av hjärnsmärtor beror på att smärtcentrat som kontrollerar svalg och panna ligger nära varandra i hjärnstammen.

– Kroppen kan inte alltid placera smärta rätt, det är samma sak när man har hjärtbesvär och får ont i armen. Bevisligen är det inte så många som kör upp glassen i näsan, men kyla i sig kan uppfattas av hjärnan som smärta. Sen gör hjärnstammen en feltolkning och tror att smärtan kommer från pannan istället för svalget, säger han.

Feltolkningar vanliga

Varför kroppen tolkar fel på det här sättet vet man inte riktigt, men Jesper Petersons teori är att evolutionen inte tränar bort svalg-pannamisstaget eftersom det inte riktigt har någon betydelse för artens fortlevnad.

– Man har inte alltid så bra förmåga som man tror att känna saker där de händer. Folk som har tandvärk känner ofta fel på exakt vilken tand de har ont i. Däremot fingrar och ansikten känner ofta exakt var något händer, säger Jesper Petersson.

Så undviks smärtan

För att undvika problematiken med glasshuvudvärk har han dock bara ett råd:

– Om man vill undvika smärta ska man inte äta stora mängder kall mat på väldigt kort tid.

Fakta: Annan huvudvärk

Återkommande huvudvärk är ofta spänningshuvudvärk som uppstår när man spänner musklerna i nacken och ansiktet under en längre tid och kan uppstå bland annat genom att sitta mycket framför datorn.

Stress kan utlösa huvudvärk eftersom vi har en tendens att spänna musklerna mer när vi blir oroliga eller stressade.

Migrän, akuta anfall av intensiv huvudvärk, beror på att blodkärl i hjärnan har svullnat och smärtreceptorer i kärlväggarna som har blivit överkänsliga.

Källa: Karolinska institutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.