Så undviker du cykelolyckan

Publicerad

Få andra trafikanter är så oskyddade som cyklister. När det gäller förebyggandet av svåra olyckor i biltrafiken har det lagts ned mycket säkerhetsarbete som mitträcken, fartkameror, hastighetsändringar och gupp i gatan. Men för cyklister har i stort sett ingenting gjorts.

Det går att förbereda sig och minimera risken för att drabbas.
Så här undviker du bäst cykelolyckan:

Ljus och bromsar
Se först och främst till att cykeln är säker och att bromsar och fram- och bakljus fungerar.

Skydda huvudet
-Sedan är det viktigt att alltid använda hjälm. Det förhindrar visserligen inte olyckan, men minskar konsekvenserna om man skulle råka trilla och slå i huvudet. Och skallskador är mycket vanligt i cykelolyckor, säger Daniel Claesson på försäkringsbolaget If.

I dag använder bara 27 procent cykelhjälm. Om siffran var 80 procent skulle omkring 15 liv räddas och mellan 500 och 600 skallskador förhindras per år, enligt forskning.

Var tydlig
Visa bakomvarande trafikanter vart du ska ta vägen.

-Ut med höger arm om du ska svänga höger. Upp med armen och visa stopptecken om du ska stanna, säger Daniel Claesson på If.

Cykla på cykelbanor
Använd cykelbanor där sådana finns. Ju mindre kontakt med övrig trafik och fordon desto bättre.

Se upp för gruset
Anpassa fart och sätt att cykla till underlaget. Grus är till betydligt halare, särskilt grus ovanpå asfalt.

Följ trafikreglerna
Tänk på att cykeln räknas som fortskaffningsmedel och att man måste följa övriga trafikregler.

Många cyklister tror att de har företräde i korsningar, men högerregeln gäller även cyklister. Och på övergångsställen går man, inte cyklar.

-En inte helt ovanlig typ av olycka är när en cyklist plötsligt använder övergångsställen som ett slags cykelbana och blir påkörd av t ex en bil. Upp med armen och stanna istället och led sen cykeln över, säger Daniel Claesson.

Rikard Palm
rikard.palm@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer