Andreas Bredskog, jurist på Motormännens riksförbund menar att bedragarna är väldigt skickliga. Foto: TT

Så undviker du oseriösa bilförmedlare

Uppdaterad
Publicerad

Det finns all anledning att dra öronen åt sig om en bilförmedlare hör av sig efter att du annonserat ut ditt fordon på nätet. Det menar Motormännens riksförbunds jurist Andreas Bredskog.

– Är förmedlaren etablerad så hittar du företaget via branschorganisationer, tidningar och reklam. De behöver inte söka upp privatpersoner, säger han.

En bilbluffare blev nyligen dömd till 3,5 års fängelse för grovt bedrägeri efter att ha sökt upp privatpersoner som lagt ut sina fordon till försäljning på Blocket.

Motormännens riksförbunds jurist Andreas Bredskog. Foto: Motormännen

Andreas Bredskog, jurist på Motormännens riksförbund menar att bedragarna är väldigt skickliga.

– De lockar med priser som är lite för bra för att vara sanna, men inte så bra att de verkar orimliga.

– De säger att de redan har potentiella köpare och affären skyndas därför på och allt går väldigt snabbt.

Kontrakten 

Andreas Bredskog menar att många av dessa kontrakt är löjeväckande, medan andra är skickligt gjorda.

Gemensamt är att många privatpersoner är ovana vid den här typen av kontrakt och att bilförmedlaren skyndar på att skriva avtal, därför blir många lurade.

– Ska man sälja via en bilförmedlare så ska man göra en noggrann koll. Är det exempelvis en enskild firma så skulle i alla fall jag bli misstänksam. 

Gör en bakgrundskoll

Andra saker som är bra att kolla upp är samarbetspartners, eventuella kreditinstitut och om förmedlaren är med i någon branschorganisation.

– Kolla företagets omsättning och hur många anställda de har. Kontakta tidigare köpare. Det är dock inte alltid vattentäta skott eftersom en bedragare kan använda sig av vänner som referenser. 

Skriv inte på

Man ska heller inte lämna över några nycklar eller värdehandlingar innan den nya köparen har trätt fram.

– En del bedragare vill att man skriver på papper för att det kan bli ”en snabb uppgörelse” och att allt då ska vara klart. 

Om man lämnat över en påskriven ägaröverföringsblankett från Transportstyrelsen innan affärsuppgörelsen faktiskt är klar, så är risken stor att försäkringsbolaget bedömer att man varit vårdslös med sin egendom.

– De kan bedöma att man själv möjliggjort bedrägeriet, säger Andreas Bredskog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.