Foto: Scanpix

Så utrustar du din bil för snön

Uppdaterad
Publicerad
Stockholm har under de senaste dagarna lamslagits av det kraftiga snöovädret.
Hans Löfgren från Stockholms Trafiksäkerhetscenter gästade Gomorron Sverige och gav sina tips på hur man bäst utrustar bilen.

– Det första du bör överväga är: Behöver jag verkligen ge mig ut idag eller kan jag stanna hemma idag, istället för att ligga i diket och kasta bort halva arbetsdagen på det?

Men om man måste lämna hemmet?

– Om man måste ge sig ut så måste det få ta tid. Se till att du har god tid på dig, håll avståndet när du kör och se till att du var tydlig mot dina medtrafikanter.

Ska man tänka på något särskilt när det gäller körsättet?

– Kör försiktigare och mjukare, inte så fort, det är egentligen ingen raketvetenskap på något sätt. Sen är det ju helt rätt att man måste utrusta bilen också så att man har möjlighet att ta sig fram

Vad ska man ha med sig i bilen?

– Det kan vara bra att ha med sig en snöskrapa, sen tycker jag absolut att man ska ha med sig en reflexväst ifall man blir skulle bli stående någonstans och måste skotta, då syns man jättebra. Mössa är också jättebra att ha med sig.

En spade kan vara nödvändigt att ha i bilen om man har stått utomhus över natten och bilen fastnat i en parkeringsficka. Borgserlina och startkablar är också användbart. Men ta inte för mycket saker med dig, det ska få plats i en väska, annars finns det en risk att sakerna inte alltid kommer med när man behöver den som mest.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer